Ντράγκι: Η κρίση χρέους απέχει από την κατάσταση με τη Lehman Brothers

20:52 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης απέχει πολύ από την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στις αγορές ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης το 2008 της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ντράγκι

κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκιαγραφήσουν το όραμα για τη μελλοντική λειτουργία του ευρώ, τονίζοντας ότι τα οφέλη δεν θα πρέπει να υποτιμούνται.

”Είμαστε δικαιολογημένα ανήσυχοι, αλλά θα έλεγα ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτή την κατάσταση”, που δημιουργήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, είπε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0%.

Στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η οποία οδήγησε μεγάλες οικονομίες σε βαθιά ύφεση, οι χαράκτες πολιτικής χρειάστηκαν κάποιο χρόνο για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί, σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

”Σε μεγάλο βαθμό, γνωρίζουμε ακριβώς τι προβλήματα υπάρχουν τώρα”, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: ”Δεν νομίζω ότι η κατάσταση είναι τόσο κακή όσο ήταν” τότε.

Παρ ‘όλα αυτά, ο κ. Ντράγκι τόνισε ”αυξημένους κινδύνους αρνητικών εξελίξεων” για την οικονομία, καθώς η κρίση χρέους βαθαίνει και επεκτείνεται στην Ισπανία.

Η ΕΚΤ αποφάσισε ”με συναίνεση” και όχι με ομοφωνία να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα, με ορισμένα μέλη του 23μελούς Συμβουλίου της Τράπεζας να τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη των ηγετών της ΕΕ το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου, που είναι αφιερωμένη στο μέλλον του ενιαίου νομίσματος, ο κ. Ντράγκι είπε ότι ”στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό που περιμένουμε είναι να ξεκαθαρίσει το όραμα” για τη λειτουργία του ευρώ στο μέλλον.

Ο κ. Ντράγκι, μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση ενός ”γενικού σχεδίου” για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ανέφερε επίσης ότι το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που υπογράφηκε από τα 25 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν ένα ”μεγάλο σημαντικό βήμα” για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης που ταλαιπωρείται από το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα