Νταβούτογλου: Οι Ε/κ μπλοκάρουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

10:24 20/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Ε/κ εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και συνεχίζουν την “απομόνωση” των Τ/κ υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας χθες σε συνέδριο στη Φινλανδία για το ρόλο της Αγκυρας υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρώπη που οργάνωσε ,η δεξαμενή σκέψης “Paasikivi Society”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου ο Νταβούτοβλου είπε ότι οι Ε/κ απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν ωστόσο εντάχθηκαν στην ΕΕ παρά την αρνητική τους ψήφο και παρά τις δεσμεύσεις των

Βρυξελλών, όπως είπε.

“Οι Ε/κ εμποδίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θεωρούν ότι η Τουρκία με αυτό το τρόπο θα καταστεί πιο αδύναμη και ότι θα αναγκαστεί να `εκλιπαρεί` για ένταξη. Εμεις αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ, η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να είναι δίκαιη”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ανέφερε ακόμη ότι αν η “Ε/κ διοίκηση” αποδεχόταν το σχέδιο Ανάν , σήμερα θα είχαμε μια ενωμένη Κύπρο και θα είχε επιτευχθεί η οικονομική ενσωμάτωση και ολοκλήρωση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Είπε ακόμη ότι θα είχε αποφευχθεί και η “κατάρρευση της ε/κ οικονομίας”.

Nωρίτερα ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του στον οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αγκυρας για την υποστήριξη που παρέχει το Ελσίνκι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Eρκι Τουομιόγια ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας αποτελεί κοινό στόχο για τις δύο χώρες.

“Υπάρχουν βεβαίως κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ειλικρινής και να κρατήσει ανοικτή την πόρτα στην Τουρκία”, είπε ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα