Κάθε φορά που ανοίγει η τηλεόραση, ένα βιβλίο πεθαίνει

Κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ένα βιβλίο πεθαίνει. Μια ιστορία θάβεται, ένας κόπος πάει χαμένος. Γιατί οι Έλληνες σταμάτησαν να διαβάζουν; Γιατί το κοινό στρέφεται όλο και περισσότερο στην τηλεόραση και στο ίντερνετ ;

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που έχουν οδηγήσει τον Έλληνα μέχρι εδώ. Με μερικούς ανθρώπους που έχω μιλήσει μου έχουν πει πως οι ρυθμοί ζωής που ζούνε δεν τους επιτρέπει να συγκεντρωθούν για να διαβάσουν ένα οποιοδήποτε κείμενο. Έτσι τον ελάχιστο χρόνο που έχουν τον διαθέτουν με μεγάλη χαρά παίζοντας χαλαρά παιχνίδια στον υπολογιστή ή χαζεύοντας στα μέσα κοινωνικής

δικτύωσης. Κάποτε διάβαζαν, όχι όμως πια.

Ένα άλλο μέρος του αναγνωστικού κοινού με το ζόρι αντεπεξέρχεται οικονομικά στα βασικά, πόσο μάλλον να δώσει χρήματα για να διαβάσει μια καινούργια έκδοση ενός πετυχημένου συγγραφέα που η τιμή του αγγίζει και τα 22 ευρώ. Τώρα πια για κάποιους αυτό το ποσό ισοδυναμεί με ένα μεροκάματο.

Η τηλεόραση παίζει το δικό της ρόλο προβάλλοντας συνέχεια ανούσια θέματα και πρόσωπα τα οποία ουσιαστικά τρέφουν το παρακμιακό περιβάλλον της μάχης της ακροαματικότητας. Η εικόνα μαγνητίζει το μυαλό και δεν του αφήνει περιθώριο να σκεφτεί, να επεξεργαστεί και να αναλύσει σωστά όλα όσα του προσφέρονται απλόχερα παθητικά. Όποιος εμφανίζεται στο μαγικό κουτί μπορεί μετά πολύ εύκολα να κάνει καριέρα σε οποιοδήποτε χώρο του αρέσει, λίγες φορές γιατί το κέρδισε . Μοντέλα γίνονται ηθοποιοί, ηθοποιοί πολιτικοί , συγγραφείς και ότι προλάβει ο καθένας στα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν. Έτσι ο θεατής θαμπωμένος και σερβίροντας του έτοιμα πράγματα στο πιάτο, δεν έχει καμία όρεξη να ανακαλύψει μόνος του τον εαυτό του, να κάνει ένα ταξίδι, να ζήσει μια περιπέτεια.

Ένα θέμα συζήτησης που επικρατεί σε όσους διαβάζουν είναι πως υπάρχει μεγάλη πληθώρα βιβλίων που ενώ από το εξώφυλλο και την περιγραφή υπόσχονται πολλά το περιεχόμενο δεν ανταμείβει τον αναγνώστη. Αν κάποιος βιώσει πολλαπλές τέτοιες απογοητεύσεις μετά αναγκαστικά θα στραφεί κάπου αλλού. Δεν έχει κανείς χρήματα για να αγοράζει κάτι το οποίο τελικά δεν του αρέσει.

Το συμπέρασμα είναι πως πρέπει όλοι να αρχίζουν να σκέφτονται πως θα περνάνε τον χρόνο της ημέρας τους. Αν θέλουν να είναι απλοί θεατές σε ένα κουτί, θεατές αφήνοντας τη ζωή τους να περνάει χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό ή αν θέλουν πραγματικά να ανοίξουν το μυαλό τους μαθαίνοντας νέα πράγματα. Το να σταματάς να διαβάζεις , ή το να μη διαβάσεις καθόλου δεν έχει κανένα πλεονέκτημα. Απεναντίας αναλώνεσαι σε μια ανούσια καθημερινότητα χωρίς να διευρύνεις τον ορίζοντα σου. Κλείσε την τηλεόραση, άνοιξε ένα βιβλίο. Αν δεν έχεις τα χρήματα υπάρχουν οι δανειστικές βιβλιοθήκες και τα δωρεάν ebooks. Κάνετε όλοι μια προσπάθεια, αξίζει.

Keywords
Αναζητήσεις
κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ένα βιβλίο πεθαίνει
Τυχαία Θέματα