Νόμο-πλαίσιο για την είσπραξη οφειλομένων προς το κράτος ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών

15:58 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την παρουσίαση ενώπιον της, μέσα έξι μήνες, νομικού πλαισίου για εφαρμογή νέου συστήματος είσπραξης των οφειλόμενων ποσών προς το κράτος, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα της απώλειας κρατικών εσόδων από την είσπραξη ή και τη μη είσπραξη φυλακιστήριων ενταλμάτων ή άλλων χρηματικών ποινών από την αστυνομία, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Γεωργίου να δηλώνει μετά το πέρας της συνεδρίας ότι η μη εκτέλεση των 160.000 ενταλμάτων τα οποία εκκρεμούσαν μέχρι τον Μάιο του 2012, ύψους 135

εκ. ευρώ, οφείλεται στην ανοχή και απροθυμία των αρμόδιων αρχών να εκτελέσουν αυτά τα εντάλματα.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως όσα προβλήματα και αν υπάρχουν, όσες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή υπάρχει στους ουλαμούς εκτέλεσης ενταλμάτων (ΟΥΛΕ) για να προωθήσουν το έργο αυτό, το πρόβλημα έχει να κάνει αποκλειστικά με την ανοχή και την απροθυμία.

Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να συντονιστούν καταβάλλοντας μια συλλογική προσπάθεια σ’ ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών, έτσι ώστε να παρουσιάσουν ένα νόμο-πλαίσιο ο οποίος θα ενεργοποιεί όλες τις εισηγήσεις και προτάσεις που έχουν ακουστεί κατά τη σημερινή συνεδρία για εφαρμογή νέου συστήματος είσπραξης από το κράτος είτε πρόκειται για αστικά χρέη είτε για πρόστιμα, είτε για οφειλές προς το φόρο εισοδήματος και το τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Όπως πρόσθεσε, η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από όλες τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται πλέον σε πρώτη φάση η κατάθεση ενός νομικού πλαισίου και απ’ εκεί και πέρα η Επιτροπή θα επεξεργαστεί την εφαρμογή του σε νόμο.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι σε μια χώρα των 800.000 κατοίκων με 150.000 εντάλματα, τα εντάλματα κάλλιστα μπορούν να επιδίδονται.

Η κ. Χαραλαμπίδου εισηγήθηκε ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος την απαγόρευση εξόδου του οποιουδήποτε, ο οποίος δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, από τα σημεία εξόδου της Δημοκρατίας.

Διευκρίνισε ωστόσο πως η εφαρμογή αυτής της πρότασης προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πολύ καλά ενημερωμένου μητρώου έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν λάθη.

Ανέφερε ακόμη σε σχέση με τα οφειλόμενα εταιρειών πως αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι οι εταιρείες να μην εξυπηρετούνται από το κράτος και να μην έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν προσφορές για έργα του δημοσίου.

«Θεωρούμε ότι είναι απλά μέτρα και αν εφαρμοστούν θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα