ΓΓ ΝΑΤΟ: Το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα

17:40 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πεπεισμένος ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Συρία στις 21 Αυγούστου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν.

«Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι έγινε χρήση χημικών από το καθεστώς της Συρίας», ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει «θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε όλους του δικτάτορες

του κόσμου».

Πάντως, ο κ. Ράσμουσεν διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην κρίση και πως στην παρούσα φάση οι σύμμαχοι διαβουλεύονται και εναπόκειται σε κράτος μέλος χωριστά να καθορίσει τη στάση του. Επιπλέον, εάν η ανάληψη δράσης είναι μικρής διάρκειας και αφορά επιλεκτικούς στόχους όπως σχεδιάζεται, τότε δεν είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της στρατιωτικής υποδομής της συμμαχίας, τόνισε.

Σύμφωνα με το ΓΓ, το ΝΑΤΟ παίζει ήδη ένα ρόλο ως τόπος διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και με την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ συμμαχικών χωρών στην νότια Τουρκία. «Σ’ αυτή τη φάση δεν κρίνονται αναγκαία πρόσθετα μέτρα» από την πλευρά της συμμαχίας, είπε, προειδοποιώντας το συριακό καθεστώς ότι εάν επιχειρήσει να πλήξει κράτος μέλος, τότε αυτό θα θεωρηθεί ως επίθεση στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα