Σύντομα η παροχή 24ωρης ιατρικής φροντίδας στις Κεντρικές Φυλακές, λένε οι Υπ. Δικαιοσύνης και Υγείας

17:13 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την παροχή ιατρικής φροντίδας στις Κεντρικές Φυλακές επί εικοσιτετραώρου βάσεως ανήγγειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωση του κράτους, χωρίς διακρίσεις στους πολίτες.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε για το θέμα σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συμφωνά με τα όσα δήλωσαν οι δύο Υπουργοί,

το μέτρο θα υλοποιηθεί σύντομα, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των δεσμεύσεων που ανέλαβε το 2008, έναντι της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων, του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «σήμερα δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2008» έναντι της Επιτροπής του ΣτΕ, η οποία επισήμανε στην έκθεσή της κενά.

Όπως είπε, η δέσμευση της Κύπρου για παροχή εικοσιτετράωρης ιατρικής περίθαλψης δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, όπως δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις για χορήγηση φαρμάκων από νοσηλευτικό προσωπικό – και όχι από δεσμοφύλακες όπως συμβαίνει σήμερα – καθώς και η παροχή ψυχιατρικής στήριξης επί 24ώρου βάσεως.

Ο κ. Νικολάου συνέχισε, λέγοντας ότι σύμφωνα με την έκθεση του 2008, η Επιτροπή του ΣτΕ ανέφερε ότι η πρόνοια στις Κεντρικές Φυλακές δεν ήταν ικανοποιητική, ενώ επεσήμανε δυσλειτουργίες στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.

Συνεπεία αυτή της κατάστασης, είπε, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα σε αυτοτραυματίες, τραυματίες, απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ αναφέρθηκε και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις με τις αυτοκτονίες δύο καταδίκων.

«Δεν είναι άσχετη η κατάσταση αυτή με αυτά τα οποία επισημαίνονται στην έκθεση και τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει» είπε ο κ. Νικολάου. Πρόσθεσε ότι με τον Υπουργό Υγείας συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα.

«Αποφασίσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα» τα οποία θα προωθήσουν από κοινού τα δύο Υπουργεία, είπε ο κ. Νικολάου, «ούτως ώστε να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα επί 24ώρου βάσεως στις Κεντρικές Φυλακές».

Συμπλήρωσε ότι παραμένει υποχρέωση του κράτους η παροχή υπηρεσιών υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχικής στήριξης, χωρίς να γίνονται διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Όπως είπε «δεν μπορούν να τιμωρούνται μια ζωή κάποιοι» και πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει να παράσχει τα αναγκαία για την ιατρική φροντίδα των πολιτών.

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης είπε ότι το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του και πρόσθεσε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι διακρατικές συμφωνίες και οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι της ΕΕ.

«Ένα τέτοιο μέτρο είναι η παροχή της 24ωρης φροντίδας των καταδίκων», είπε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «τροχιοδρομούμε τη λύση του προβλήματος».

Ερωτηθείς για τον ορίζοντα υλοποίησης της απόφασης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι πρέπει να βρεθούν πρώτα οι κατάλληλες πιστώσεις, και το αναγκαίο προσωπικό, αλλά δεν θα αφεθεί «στις ελληνικές καλένδες». Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου είπε ότι «αναμένουμε ότι θα είναι σύντομο το χρονικό διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα