Αποτελεσματικές λύσεις από το ΥΠΠ ζητά η ΠΟΕΔ

17:08 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) Φίλιος Φυλακτού καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να δώσει αποτελεσματικές λύσεις και να παρέμβει αμέσως δίνοντας λύσεις σε όσα έχουν διαφανεί ως αδυναμίες σήμερα, πρώτη ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για τους εκπαιδευτικούς.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «η πρώτη μέρα στα σχολεία,

σύμφωνα με τα μηνύματα που έφτασαν κοντά μας, συνοδεύτηκε με ελλείμματα, εκκρεμότητες και κενά, επιφέροντας μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία».

«Όσα καταγράφηκαν σήμερα, αναμένουμε και ελπίζουμε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα διευθετηθούν, έτσι ώστε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου με την επάνοδο των παιδιών, τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, επικεντρωμένα στο πολυδιάστατο έργο που έχουν να επιτελέσουν και στις πολλαπλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν» σημειώνει ο κ. Φυλακτού.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «ως εκπαιδευτικοί ξεκινούμε τη νέα χρονιά με πολλή αισιοδοξία και ετοιμότητα, στέλλουμε ξεκάθαρα θετικά μηνύματα και αναμένουμε από την επίσημη πλευρά και τις αρμόδιες αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, έτσι ώστε να υποβοηθήσουν και να στηρίξουν τη δυναμική και ουσιαστική συμβολή του σχολείου στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες των μαθητών».

Για την νέα σχολική χρονιά, ο κ. Φυλακτού εκτιμά ότι είναι μια χρονιά «με πρωτοφανείς προκλήσεις και σημαντικές ιδιαιτερότητες, μέσα στο δυσμενές και ασφυκτικό οικονομικό σκηνικό, υπό τη σκιά του Μνημονίου, της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας».

Προσθέτει ότι «τα κοινωνικά προβλήματα ως απότοκο της οικονομικής κρίσης (ανεργία, ανέχεια, ανάγκη για συσσίτια) μεταφέρονται χωρίς αμφιβολία και μέσα στα σχολεία».

Σήμερα, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, «εμείς ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε στα στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι πέρα από το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο που επιτελούμε, να αναλάβουμε και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο και τον κοινωνικό ρόλο της σχολικής μονάδας».

«Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτών των πρώτων ημερών πριν την υποδοχή των παιδιών την ερχόμενη Δευτέρα, πέρα από την κατανομή των τμημάτων, τον καθορισμό των επιδιωκόμενων στόχων, τις συνήθεις ετοιμασίες ρουτίνας, θα προχωρήσουν και σε αυτήν την ανάλυση των κοινωνικών δεδομένων του μαθητικού πληθυσμού με σκοπό να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σχέδιο δράσης για στήριξη ηθική, συναισθηματική και άλλη, τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Ο κ. Φυλακτού αναφέρει πως «το στοίχημα για την παρούσα σχολική χρονιά έχει διαφοροποιηθεί με τα νέα δεδομένα και τα καθεχρονικά ζητήματα των βιβλίων, της υλικοτεχνικής υποδομής και της σωστής και έγκαιρης στελέχωσης, δεν νοείται και δεν πρέπει να παρουσιάζουν εκκρεμότητες».

Προσθέτει ότι «είναι, άλλωστε, υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθηκόντως, να τα έχει διευθετημένα».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε φέτος έχει να κάνει με το αν η πολιτεία θα στηρίξει και θα ενισχύσει το δημόσιο σχολείο, ώστε αυτό να λειτουργήσει με ποικίλους τρόπους ανακουφιστικά για τα παιδιά και τις οικογένειες».

«Η Παιδεία αποτελεί μοναδικό φορέα ελπίδας, εξόδου και ανάκαμψης από την οικονομική κρίση και μέσα από την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης οι οικογένειες και η κοινωνία ευρύτερα, μπορούν να κρατηθούν και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο», συνεχίζει ο κ. Φυλακτού.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «η Παιδεία δεν είναι απλοί αριθμοί, οι αριθμοί, ωστόσο, δυστυχώς, μπορούν να ‘μαγειρευτούν’ και να ικανοποιήσουν εύκολα κάποιους δείκτες, Παιδεία όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από στεγνοί και στείροι αριθμοί».

«Δεν είναι η ώρα για μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά για σωστές αποφάσεις που θα επιφέρουν μεγάλα επιτεύγματα! Οι ανάγκες επιβάλλεται να καθορίζουν τους αριθμούς και όχι οι αριθμοί τις ανάγκες», τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα