ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο χειρισμός του μνημονίου να μην παραδοθεί στα χέρια των Αναστασιάδη και Λιλλήκα

14:52 20/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια διαπραγματεύθηκε σκληρά με την Τρόικα για να περισώσει σημαντικές κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις και σε αρκετά ζητήματα τα κατάφερε, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία συνήλθε το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο

κ. Κυπριανού είπε ότι «εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ευθύνη για τον παραπέρα χειρισμό του Μνημονίου δεν θα παραδοθεί είτε στα χέρια του κ. Αναστασιάδη, είτε στα χέρια του κ. Λιλλήκα», καθώς «ο μεν αντί να συζητά θα υποχωρεί, ενώ ο δε με τους λαϊκίστικους του χειρισμούς θα επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ γνώριζε ότι οι συνταγές της Τρόικας, όπου εφαρμόστηκαν, δεν οδήγησαν σε ανάκαμψη αλλά σε ύφεση, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό επέμενε σε σκληρή διαπραγμάτευση για να διασώσει σημαντικά δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων. Συμπλήρωσε ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτούργησε διεκδικητικά, «ο κ. Αναστασιάδης έστελνε επιστολές απειλώντας τον Πρόεδρο με άσκηση ποινικής δίωξης», ενώ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι απαιτούσαν την άμεση υπογραφή του μνημονίου. «Η ΕΔΕΚ αλλά και ο Γ. Λιλλήκας, που σήμερα παρουσιάζονται αντιμνημονιακοί, μέχρι πολύ πρόσφατα πίεζαν τον Πρόεδρο για την αποδοχή του ως είχε», είπε.

Ο κ. Κυπριανού μίλησε για συστηματική υπονόμευση της διαπραγμάτευση με την Τρόικα από στελέχη της αντιπολίτευσης και μερίδα των ΜΜΕ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αντί να έχει τη στήριξη όλων, είχε τη συνεχή υπόσκαψη και αμφισβήτηση. Η πραγματικότητα είναι ότι «σε καμία περίπτωση, πόσο μάλλον σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, δεν τον στήριξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τον πολέμησαν όπως συνήθισαν να πολεμούν το ΑΚΕΛ και την ηγεσία του διαχρονικά», είπε ο κ. Κυπριανού.

Έκανε επίσης λόγο για αφόρητη πίεση που ασκήθηκε στη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων στο Προεδρικό, προσθέτοντας ότι «τόσο ο Πρόεδρος, όσο και εμείς επιμέναμε ότι δεν έπρεπε να υποχωρήσουμε κάτω από την πίεση της Τρόικας». Συνέχισε, λέγοντας ότι «οι εξελίξεις μας δικαίωσαν» καθώς υπήρξε βελτίωση στην πρόταση για το φυσικό αέριο, τις ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών, το συνταξιοδοτικό και την ΑΤΑ. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή δανείου, βελτιώσεις για το Συνεργατισμό, κλιμακωτές αποκοπές μισθών, θέσεις για ΑΤΑ και 13ο μισθό, που όπως είπε, διαφοροποιούν το Μνημόνιο της Κύπρου από αυτά άλλων χωρών.

Αναφερόμενος σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο ότι καταστρατήγησε τα συμφέροντα ομάδων του πληθυσμού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Κυβέρνηση έδωσε μάχη για να διασώσει ό,τι μπορούσε», περιορίζοντας τις αποκοπές σε 113 εκ. ευρώ, αν και, όπως είπε, η Τρόικα παρέμεινε εντελώς αδιάλλακτη. Συμπλήρωσε ότι αποκοπές επιδομάτων και χορηγιών ζητούσαν τα υπόλοιπα κόμματα, με το ΔΗΚΟ να ζητά 250 εκ., ο ΔΗΣΥ 200 εκ. και η ΕΔΕΚ 185 εκατομμύρια, συν επιπλέον περικοπές στο στεγαστικό και το προσφυγικό.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς τη δημιουργία της τρύπας των 10 δις στον τραπεζικό τομέα που, όπως είπε, υποχρέωσε την Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στην Τρόικα για στήριξη. Συμπλήρωσε ότι η αντιπολίτευση έπαιζε διπλό ρόλο, κατηγορώντας από τη μια την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ ότι αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις για λήψη μέτρων, ενώ από την άλλη «έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους».

Συνέχισε, λέγοντας ότι λήφθηκαν μέτρα από την Κυβέρνηση, για αύξηση των εσόδων του κράτους, αύξηση της ρευστότητας, μείωσης των επιτοκίων και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Παρόλα αυτά, είπε, ορισμένοι επιμένουν να φωνασκούν ότι έπρεπε να ληφθούν και άλλα μέτρα, πιο οδυνηρά για τους εργαζόμενους. «Ακόμα και αν γονατίζαμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους νέους και τους συνταξιούχους με σκληρά μέτρα, μήπως δεν θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση;» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι οι αριθμοί απαντούν από μόνοι τους, καθώς μια απλή πράξη μαθηματικών δείχνει το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας, με τις δημοσιονομικές ανάγκες να υπολογίζονται σε 1,3 δις ή 14% του προβλήματος, ενώ στον τραπεζικό τομέα «ξεπερνά τα 10 δις» βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, ή το 86%. «Η έγκριση των μέτρων από τη Βουλή δεν είναι το τέλος του δρόμου» συνέχισε ο κ. Κυπριανού, καθώς πρόσθεσε ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», αναφορικά με την διαδικασία για έγκριση του Μνημονίου από το Eurogroup και τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Εξάλλου, είπε ότι το Μνημόνιο είναι μια «οδυνηρότατη επιλογή» και δεν υπάρχει έστω και ένα στέλεχος ή μέλος του ΑΚΕΛ που να είναι ευτυχής για αυτό. Ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πως οι υπεύθυνοι για την κατάσταση της οικονομίας «θα τιμωρηθούν παραδειγματικά» και ότι οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Επίσης, είπε ότι επιδίωξη πρέπει η απευθείας στήριξη των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν αυτός θα συσταθεί, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο τεράστιος φυσικός πλούτος του νησιού θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Μνημονίου.

Ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού
———————————
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε σημαντική την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, είπε όμως ότι «πρέπει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη». Εξέφρασε την ελπίδα, όλα τα πολιτικά κόμματα να λειτουργήσουν με τρόπο που να συμβάλει στην πλήρη υλοποίησή του χωρίς παρεκτροπές και να αξιοποιηθούν τα όποια περιθώρια προς όφελος της ανάπτυξης. Είπε ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, κυρίως οι νέοι, καθώς και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, στην επίλυση των όποιων θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να στρέψουν την προσοχή τους.

Θέσεις για τη νεολαία
————————
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τις προτάσεις του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για δημιουργία Υφυπουργείου Νεολαίας και πάταξη της διαφθοράς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα τις δικές του θέσεις για τη νεολαία. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν περιμένει τις εκλογές για να καταθέσει τις προτάσεις του για το θέμα, αλλά το κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Συμπλήρωσε ότι για το θέμα των Υφυπουργείων, ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί, καθώς από τη μια μιλά για σπάταλο κράτος και περισυλλογή, ενώ από την άλλη εξαγγέλλει θέσεις που απαιτούν περισσότερο κόστος για την κρατική μηχανή.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχουν ζωτικές υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες υπολειτουργούν, λόγω παγοποίησης των θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε με τρόπο «απόλυτο και δογματικό», κυρίως σε θέσεις που αφορούν την υγεία αλλά και σε τομείς, όπου θα προκύψουν μεγαλύτερα έσοδα από τα έξοδα για την δημιουργία των θέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα