Νικολαΐδης: Στάση ευθύνης η θετική ψήφος της ΕΔΕΚ στον Προϋπολογισμό του 2013

12:58 20/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θετική ψήφος εκ μέρους της ΕΔΕΚ στον Προϋπολογισμό του 2013 ήταν μια στάση ευθύνης απέναντι στον τόπο σε αυτή την κρίσιμη και δραματική συγκυρία, είπε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης και πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 που εγκρίθηκε

ψες από τη Βουλή είναι ένας Προϋπολογισμός που επιβλήθηκε από τη φιλοσοφία και τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφώνησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα.

«Είναι ένας Προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός, του οποίου η κάθετη μείωση κατά 30% στις αναπτυξιακές δαπάνες, θα προκαλέσει περαιτέρω ύφεση στην ήδη βαθιά ύφεση που μαστίζει τη Κύπρο. Είναι ένας Προϋπολογισμός με ισοπεδωτικές και αστόχευτες μειώσεις στις κοινωνικές παροχές προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, γεγονός που θα πλήξει την ήδη δοκιμαζόμενη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας. Το ΚΣ ΕΔΕΚ από την αρχή διαφώνησε τόσο με τη φιλοσοφία όσο και με συγκεκριμένες πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης και θεωρεί ότι αυτές οι πρόνοιες πρέπει και μπορούν να διαφοροποιηθούν», είπε ο κ. Νικολαΐδης , σε σημερινές του δηλώσεις στη Βουλή.

Αυτή την πολιτική θέση, συνέχισε, η ΕΔΕΚ την προωθεί έμπρακτα και με υπευθυνότητα.

«Καταψηφίσατε νομοσχέδια που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή τα οποία περιείχαν τέτοιες πρόνοιες, όπως η οριζόντια περικοπή μισθών, η απαράδεκτη και αστόχευτη μείωση σε κοινωνικές παροχές σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και πρόνοιες που πλήττουν τους θεσμούς της χώρας μας γιατί παραχωρούν στον αρμόδιο Υπουργό απόλυτη εξουσία σε κάποια θέματα αύξησης φορολογιών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε χθες κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού σειρά τροπολογιών και ταυτόχρονα, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία της με αστόχευτες και ισοπεδωτικές μειώσεις κοινωνικών παροχών σε ευάλωτες ομάδες, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε διορθωτικές τροποποιήσεις στον Προϋπολογισμό.

«Στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την άμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων στο δημόσιο ως ωρομισθίων και συμβασιούχων καθηγητών εισηγηθήκαμε την μείωση των λειτουργικών δαπανών όλων των Υπουργείων κατά ένα ποσοστό 2.75% με στόχο τα ποσά που θα εξοικονομηθούν να καλύψουν το μισθολόγιο των εργαζομένων αυτών. Δυστυχώς η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή απέρριψε την πρότασή μας αυτή εμμένοντας στην ακατανόητη για μας θέση ότι δεν έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε την οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο Μνημόνιο Συναντίληψης έστω κι αν αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν εμπερικλείουν επιπρόσθετο κόστος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως η ΕΔΕΚ μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του κυπριακού λαού, θα συνεχίσει την προσπάθεια να διορθώσει ή να απαμβλύνει τις υπάρχουσες απαράδεκτες πρόνοιες του Μνημονίου και πρόσθεσε ότι παρά τις μεγάλες διαφωνίες τους, η θετική ψήφος εκ μέρους της ΕΔΕΚ στον προϋπολογισμό του 2013 ήταν μια στάση ευθύνης απέναντι στον τόπο σε αυτή την κρίσιμη και δραματική συγκυρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα