Νέες υποχωρήσεις του Προέδρου στο Κυπριακό

13:45 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα έπρεπε να είχε ζητήσει την καταδίκη της Τουρκίας για την απαράδεκτη και εχθρική στάση της προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου, σημειώνοντας ότι το παράπονο και η δυσαρέσκεια για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού δεν είναι αρκετά.

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχτηκε την κωδικοποίηση

των υποχωρήσεων στο Κυπριακό μέσα από έγγραφο που ετοιμάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα το έπραττε, και έτσι προέβη σε ακόμα μία υποχώρηση έναντι των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι “ο κ. Ντάουνερ για άλλη μία φορά ξεπερνά τα όρια της εντολής του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετατρέπεται σε αγγελιοφόρο της Άγκυρας και όργανο εκβιασμού”.

“Οι δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters αποτελούν ακόμα ένα δείγμα της προκλητικής συμπεριφοράς του κ. Ντάουνερ που θέτει από μόνος του θέμα αξιοπιστίας και μεροληψίας. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τα νέα καμώματα του κ. Ντάουνερ; Όχι μόνο μετέφερε στον κυπριακό λαό τις απειλές της Άγκυρας, αλλά μας υπέδειξε ότι, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει απαραιτήτως να αποδεχτούμε την επιβολή διευθέτησης του Κυπριακού στα πλαίσια των τουρκικών σχεδιασμών”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “παράλληλα ο κ. Ντάουνερ επιβεβαιώνει την εμμονή του στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης” και ότι “για τον ίδιο είναι θέμα χρόνου”.

“Επιρρίπτει σαφώς την ευθύνη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό στην κυπριακή ηγεσία, που ασχολείται με τις προεδρικές εκλογές, και όχι στην Τουρκία η οποία πάγωσε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ”, είπε.

Πρόσθεσε ότι, “ενώ ο κ. Ντάουνερ αποκρύβει προκλητικά τη μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, ανακοινώνεται από την Κυβέρνηση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη θα διατυπώσει το παράπονό του για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων”.

“Το παράπονο και η δυσαρέσκεια δεν είναι αρκετά. Έπρεπε να είχε ήδη ζητηθεί η καταδίκη της Τουρκίας για αυτήν την απαράδεκτη και σαφώς εχθρική στάση της προς τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός είναι ότι με την πολιτική του καλού παιδιού που τηρεί η παρούσα Κυβέρνηση δεν έγιναν οποιεσδήποτε κινήσεις για υπεράσπιση των δίκαιων του κυπριακού λαού”, είπε και διερωτήθηκε γιατί να ζητήσει οποιοσδήποτε άλλος την καταδίκη της Τουρκίας, άμα η κυπριακή ηγεσία δεν το πράττει.

Η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι “ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Χριστόφιας με δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη μας ενημερώνει ότι αποδέχτηκε την κωδικοποίηση των υποχωρήσεων μέσα από έγγραφο που ετοιμάζει ο κ. Ντάουνερ”.

“Είχαμε θέσει το θέμα της κωδικοποίησης ενώπιων του Προέδρου Χριστόφια κατά τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και μας είχε διαβεβαιώσει ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα