Η οικονομική κρίση πιθανόν να προκαλέσει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

13:35 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Επίτροπος Διοικήσεως στην Ετήσια Έκθεση του 2011 της Ανεξάρτητης Αρχής Πρόληψης των Βασανιστηρίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την οικονομική κρίση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο μέλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπολιτών μας, να καταπατούνται λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η έκθεση συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας οι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η έλλειψη χρημάτων δεν πρέπει να επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ατόμων.

Πρόκειται

για την πρώτη έκθεση στο είδος της που διεξάγεται από την Επίτροπο Διοικήσεως και αφορά την διερεύνηση στις φυλακές, στα αστυνομικά κρατητήρια, στις στέγες ηλικιωμένων και στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου φιλοξενούνται άτομα με ψυχικά προβλήματα.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής εξήγησε ότι “η ανεξάρτητη αρχή είναι η Επίτροπος Διοικήσεως και εγκαθιδρύθηκε  ως τέτοια από το 2009 με τον κοινοτικό νόμο πάνω στην Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων με μετέπειτα εκπαίδευση του προσωπικού για να αρχίσει την διερεύνηση το 2011″.

Για τις στέγες ηλικιωμένων, σημείωσε ο κ. Φυττής, υπήρχε ένα πρόβλημα νομικό και ο Εισαγγελέας τους έδωσε νομική γνωμάτευση ότι δικαιούνται να κάμουν έρευνα για την διαπίστωση των συνθηκών φιλοξενίας των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας.

“Διαπιστώνουμε μετά λύπης μας”, είπε, “ότι πολλά θέματα μπορούν να διορθωθούν αν διατεθούν κονδύλια στους διάφορους τομείς”.

Ζητήσαμε στην επόμενη συνεδρία στις 8 Οκτωβρίου, συνέχισε, να έρθει το Υπουργείο Οικονομικών αφού μελετήσει την έκθεση και σε συνεργασία με την Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων να μας πει ποιους τομείς θεωρεί βασικά αναγκαίους για να διατεθούν κονδύλια είτε το 2013 ή τον μεθεπόμενο χρόνο.

Ο κ. Φυττής αναφερόμενος στα βασικά ευρήματα της έκθεσης σημείωσε τον υπερπληθυσμό, ο οποίος προκαλεί πολλά προβλήματα, παροχής υγείας, καθαριότητας, διευκολύνσεων, έλλειψης κονδυλίων διακίνησης.

Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι απαράδεκτη, αφού το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί και να βρεθούν τρόποι παροχής υγείας στους τροφίμους.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι “μέσα σε μια οικονομική κρίση, δυστυχώς βλέπουμε να υπάρχει μια συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και μια πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ανέφερε ότι “πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους χώρους όπου πιθανόν να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και να δρούμε προληπτικά”.

Πρόσθεσε πως “ότι υπάρχουν ελλείψεις υπάρχουν, προβλήματα διαπιστώνονται και το θέμα είναι πώς το επιλύουμε και δεν μπορούμε όλα να τα αποδίδουμε στην οικονομική κρίση”.

Αναφερόμενη στον θάλαμο 14 στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου συνεχίζουν να παραμένουν 12 νοητικά καθυστερημένα άτομα ενήλικες, με παραβιασμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, είπε πως το θέμα συζητείται εδώ και πέντε χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα