Μηνύματα αισιοδοξίας στους κατόχους αξιογράφων (Σύστασης Δικαστηρίου Επιδιαιτησίας)

13:42 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ελπιδοφόρα μηνύματα για επίλυση του ζητήματος των κατόχων αξιογράφων έστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, καθώς πήρε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για επίσπευση της διαδικασίας σύστασης Δικαστηρίου Επιδιαιτησίας.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μαυροβουνιώτης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο για το μεγάλο του ενδιαφέρον για επίλυση του θέματος των αξιογράφων,

καθώς, όπως είπε, πήρε ο ίδιος ο Πρόεδρος την πρωτοβουλία και την ευθύνη έτσι ώστε να επισπευστεί η διαδικασία της σύστασης του Δικαστηρίου Επιδιαιτησίας. «Έχει μιλήσει ήδη με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, ίσως σε έναν με ενάμιση μήνα να έχουμε μπροστά μας το νομοσχέδιο για να ξεκινήσει το Δικαστήριο Επιδιαιτησίας», είπε.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους έχει διαβεβαιώσει ότι το Δικαστήριο Επιδιαιτησίας θα αποφασίσει πάνω σε κάποια δεδομένα έτσι εκείνοι οι οποίοι θα αποδείξουν ότι έχουν εξαπατηθεί να αποζημιωθούν με διάφορους τρόπους.

Δήλωσε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε και το ενδεχόμενο της έκδοσης τραπεζικών ομολόγων κάποιας διάρκειας, με έναν τόκο, έτσι ώστε με τη λήξη τους να μπορούν οι κάτοχοι τους να αποζημιωθούν. «Επίσης», συνέχισε, «είπε ότι στις προθέσεις του είναι να δοθεί και ένα ποσό, συν τα ομόλογα, έτσι ώστε να καλυφθεί το συνολικό ποσό εκείνο στη βάση του οποίου θα αποφασίσει το Δικαστήριο Επιδιαιτησίας».

Κληθείς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε σχέση με την πρόταση για έκδοση ομολόγων, είπε ότι είναι μια πιθανή σκέψη, μεταξύ άλλων προτάσεων. «Το Δικαστήριο Επιδιαιτησίας μπορεί να πει σε κάποια στιγμή ότι πρέπει να εκδοθούν ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, κάποιας διάρκειας, με έναν επιτόκιο πχ 3%, και στη λήξη τους να πληρωθούν», είπε, διευκρινίζοντας πως δεδομένου ότι οι κάτοχοι θα αποδείξουν ενώπιον του Δικαστηρίου την απόλυτη ευθύνη των Τραπεζών, θα αποζημιωθούν 100%. «Αν υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι πιθανόν να μην μπορούν να το αποδείξουν, τότε το καθεστώς είναι διαφορετικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε στη συνέχεια πως σε σχέση με κάποια σημεία τα οποία παρουσιάζονταν να έχουν κάποιες δυσκολίες, καθώς το Δικαστήριο Επιδιαιτησίας λειτουργεί κοινή συναινέσει και πρέπει να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε ότι σε συντονισμό με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τράπεζας Κύπρου από τη στιγμή που τα αξιόγραφα τα είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο κ. Μαυροβουλιώτης ανέφερε ότι η Λαϊκή έχει συγχωνευτεί πλέον με την Τράπεζα Κύπρου και ο Σύνδεσμος θα έχει να κάνει με την Τράπεζα Κύπρου.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν η Τράπεζα Κύπρου δεν συναινεί, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε πως δεν μπορεί να μην συναινεί από τη στιγμή που η Λαϊκή έχει εμπλακεί στην Τράπεζα Κύπρου και μάλιστα κατέχει το 18% του κεφαλαίου. Επιπλέον, πρόσθεσε, όταν οι κάτοχοι αξιογράφων είχαν εξαπατηθεί, όπως είπε, η Λαϊκή παρουσιαζόταν σε όλους ότι μεσουρανούσε. «Δεν μπορεί στη συνέχεια εμάς να μας βάλει στη κακή Λαϊκή για διάφορους λόγους, δεν έχει αυτό το νομικό δικαίωμα διότι σημαίνει ότι φέρουν ακεραία την ευθύνη, και ο Πρόεδρος το είπε ότι δεν μπορούν να μας βάλουν εκεί», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η ρύθμιση που δρομολογείται είναι υπό την αίρεση της Τρόικας, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι το Γιούρογκρουπ έχει αποδεχθεί την πρόταση του κράτους ότι εκείνοι που έχουν εξαπατηθεί θα αποζημιωθούν. «Επίσης, έχει περάσει και από το Υπουργικό Συμβούλιο η απόφαση ότι εκείνοι που έχουν εξαπατηθεί θα αποζημιωθούν με απόφαση του Δικαστηρίου Επιδιαιτησίας ή κανονικού Δικαστηρίου», είπε.

«Φεύγουμε ικανοποιημένοι, μεταφέρουμε μηνύματα στους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων ελπιδοφόρα πλέον», ανέφερε και εξέφρασε την πίστη για αίσια κατάληξη του θέματος «από τη στιγμή», όπως είπε, «που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αποφάσισε και μας το υπερτόνισε ότι θα κάνει το παν αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό».

Keywords
Τυχαία Θέματα