Εισηγητής ΟΗΕ χαιρετίζει πρόοδο στη θρησκευτική ελευθερία στην Κύπρο

13:19 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τη θρησκευτική ελευθερία Χάινερ Μπίλεφελντ χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη διαθρησκευτική επικοινωνία από τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο, που επέτρεψε σε Ελληνορθόδοξους και Μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες να διασχίσουν τη διαχωριστική γραμμή.

“Αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά βήματα, αλλά αποτελούν μεγάλο άλμα για τις ενδιαφερόμενες θρησκευτικές κοινότητες”, ανέφερε ο κ. Μπίλεφελντ, προσθέτοντας

ότι είναι “πολύ ευχαριστημένος για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και τη βελτιωμένη διαθρησκευτική επικοινωνία στην Κύπρο” και ότι θεωρεί ότι αυτό αποτελεί πρόοδο για τη θρησκευτική ελευθερία για ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, στις 18 Οκτωβρίου ο Μέγα Μουφτής Ταλίπ Αταλάι πέρασε τη διαχωριστική γραμμή και ηγήθηκε θρησκευτικής ακολουθίας στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα για πρώτη φορά. Αυτό έγινε κατορθωτό λόγω μιας συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`, ο οποίος διευκόλυνε προσωπικά την πρόσβαση του Αταλάι στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δύο ημέρες νωρίτερα, επετράπη στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να μεταβεί στα κατεχόμενα για προσκύνημα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ύστερα από 18μηνη άρνηση των κατοχικών αρχών να του επιτρέψουν πρόσβαση.

Ο κ. Μπίλεφελντ αναφέρει ότι, ενώ το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι θρησκευτικό, “οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών είχε τερματιστεί όταν εντάθηκε η δικοινοτική διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν από πενήντα χρόνια”.

Ο εισηγητής επαίνεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την περασμένη Παρασκευή, και τους ενθάρρυνε να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για προώθηση της επικοινωνίας, όπως ένα Διαθρησκευτικό Συμβούλιο για την Ειρήνη στην Κύπρο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπίλεφελντ συμμετείχε στην πρώτη διαθρησκευτική συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην Κύπρο. Όπως είπε, τέτοια συνεργασία σε ολόκληρο το νησί δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη γενικότερη διαδικασία συμφιλίωσης.

Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν συνέχεια των εισηγήσεων του κ. Μπίλεφελντ που περιλαμβάνονται στην έκθεσή του για το 2013 προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στην έκθεσή του, ο εισηγητής επισημαίνει τη σημασία της διασφάλισης ότι δεν υπάρχουν κενά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι όλα τα άτομα μπορούν να απολαμβάνουν θεμελιώδη δικαιώματα, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας, εκεί όπου ζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα