Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση την Τετάρτη

07:50 18/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διάσταση απόψεων ως προς την ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ελλάδας, αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανέδειξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11μμ, υπό τον Προεδρία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια στιγμή τέθηκαν επί τάπητος θέματα συντονισμού και λειτουργίας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ορίζεται νέα

συνάντηση για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε ότι «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Διατάσσεται, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός τω Πρωθυπουργώ να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα». Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι για την κυβέρνηση μείζον θέμα και ζητούμενο είναι να συνεχιστούν «οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε και φυσικά θα συνεχίσει», εκφράζοντας την ελπίδα για να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα, που τέθηκε ήταν «η προγραμματική βάση της Κυβέρνησης Συνεργασίας» και οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας Τρικομματικής Κυβέρνησης που «βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ΕΡΤ, έχει ως βασικό πρόβλημα την «ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού» καθώς και το να λειτουργεί η κυβέρνηση «ως μια πραγματική Κυβέρνηση Συνεργασίας και όχι ως μια μονοκομματική Κυβέρνηση της ΝΔ που απλώς ανέχεται τους άλλους δυο εταίρους».

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι των προχειροτήτων, των αντιφάσεων και των οπισθοδρομήσεων όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η ΕΡΤ είναι και εδώ ένα καλό παράδειγμα, γιατί είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης, της ριζοσπαστικής, αλλά με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη Βουλή και νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας το οποίο θα έχει προκύψει μετά από σοβαρή μελέτη, θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει και αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δε μπορεί καμία Κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η διαταγή του ΣτΕ στην πραγματικότητα λέει ότι καμιά Κυβέρνηση «δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της. Για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού». «Κανείς», όπως είπε «δε μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να μαυρίσει την οθόνη, να μαυρίσει την οθόνη του καναλιού της Βουλής, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό, να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του ΡΙΚ, του Euronews και άλλων μεγάλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Ενημερώνουν και αυτές οι εκπομπές τον ελληνικό λαό και γενικότερα τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό, αυτό είναι το μίνιμουμ».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ είπε ότι επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με νόμιμο τρόπο, προσθέτοντας ότι αυτά θα συζητηθούν την Τετάρτη και κάλεσε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση «να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της».

Στη συζήτηση της Δευτέρας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή η ανάγκη του ανασχηματισμού και η διαμόρφωση ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί.

Απαντώντας συγκεκριμένα αν θα ανοίξει η ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «κατά τη γνώμη μου η απόφαση επιτάσσει η ΕΡΤ ν’ ανοίξει. Το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς πρέπει να ρυθμιστεί είτε με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση συμφωνημένη βεβαίως, είτε με νόμο που θα ψηφιστεί με μια ταχεία διαδικασία από τη Βουλή, γιατί δεν υπάρχει άλλος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ούτε μπορεί να συσταθεί. Η απόφαση του ΣτΕ μιλά για την ανάγκη Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να κάνει τις εκπομπές».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη γενναίων κινήσεων λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν ανέχτηκε αυτό που έγινε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και το μαύρισμα της οθόνης. Δεν ανέχτηκε την παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης, μια κυβέρνηση να ενεργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δε θέλει εκλογές, θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις». Έστειλε μήνυμα δε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θέλει εκλογές, αλλά «δε θα παίξει κανείς με τις αντοχές μας, τις ανοχές μας και την αξιοπρέπειά μας και πολύ περισσότερο με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπεια των θεσμών», όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος είπε αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ ότι «επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα» και «υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ». Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ αναμένει χωρίς καθυστέρηση, από τον Πρωθυπουργό «όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά, με μία λειτουργία η οποία ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την Εθνική Ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη» είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι «οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ και από εκεί και πέρα βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα εκείνα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να δρομολογηθούν».

Ο Πρόεδορς της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε το ζήτημα της ΕΡΤ πολύ σημαντικό λέγοντας ότι «κανένας δεν δικαιούται στο πλαίσιο μια τρικομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια». «Με το ζήτημα της ΕΡΤ ΑΕ είναι προφανές ότι ήρθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση η οποία υπάρχει, αλλά και στην ανάγκη της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουν» τόνισε ο κ. Κουβέλης επιμένοντας ότι « η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα», καλώντας τον Πρωθυπουργό να εφαρμώσει την απόφαση του ΣτΕ που έχει στα χέρια του.

Keywords
Τυχαία Θέματα