Νέα μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

14:34 15/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Νέα μείωση ύψους 5% αποφασίστηκε για την τιμή ρεύματος, με στόχο την οικονομική στήριξη τόσο των οικιακών όσο και των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της ΑΗΚ αναφέρει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αποφάσισε έκτακτη μείωση 5% πάνω σε όλες τις βασικές διατιμήσεις για περίοδο δύο μηνών.

Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης, πρόωρης κατάργησης της έκτακτης προσαύξησης 5,75% για το αυξημένο κόστος

καυσίμου μετά την καταστροφή του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού, αλλά και της μείωσης των διατιμήσεων ρεύματος κατά 3,5% περίπου (ανάλογα με τη διατίμηση) που είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του συντελεστή της ρήτρας καυσίμου στις αρχές του 2013.

Συνολικά, από την αρχή του 2013 υπήρξε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 13%.

«Οι πιο πάνω μειώσεις γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις έχουν επιφέρει σημαντική επιδείνωση στη ρευστότητα της Αρχής Ηλεκτρισμού αφού Τραπεζικοί Οργανισμοί έχουν αποσύρει διευκολύνσεις παρατραβήγματος που μέχρι πρόσφατα παρείχαν στον Οργανισμό ενώ σημαντική μείωση, πέραν του 20%, έχουν σημειώσει και οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που επιδρά αρνητικά όχι μόνο στη ρευστότητα αλλά και στην οικονομική βιωσιμότητα της ΑΗΚ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΗΚ.

Προστίθεται ότι πρόβλημα έχει δημιουργήσει στη ρευστότητα της ΑΗΚ και το γεγονός ότι με το πρόσφατο κλείσιμο των Τραπεζών η ΑΗΚ αποφάσισε να μη διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πελάτες της για μη πληρωμή.

Όπως αναφέρεται, η ενέργεια αυτή της ΑΗΚ είχε ως στόχο τη διευκόλυνση των πελατών της σε μια έκρυθμη περίοδο κατά την οποία δεν είχαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η ΑΗΚ κάνει έκκληση σε όλους τους πελάτες της οι λογαριασμοί των οποίων δεν έχουν εξοφληθεί ενώ έχει παρέλθει η τελευταία ημερομηνία εξόφλησης τους, όπως προχωρήσουν στην εξόφληση των λογαριασμών αυτών για να μπορέσει και η Αρχή Ηλεκτρισμού με τη σειρά της να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις ορισμένες από τις οποίες αφορούν πληρωμές που δεν είναι δυνατό να τύχουν αναβολής, όπως είναι οι πληρωμές καυσίμου.

Αναφέρεται εξάλλου ότι σε περιπτώσεις μη εξόφλησης λογαριασμών η ΑΗΚ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επαναρχίσει σύντομα τις διακοπές παροχής ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, η ΑΗΚ επεξεργάζεται σχέδιο περαιτέρω μείωσης στις λειτουργικές της δαπάνες καθώς και σειρά από εισηγήσεις οι οποίες είναι δυνατό να μειώσουν τα κόστη της ΑΗΚ προς όφελος του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα