Να ξαναβρούμε τα ιδανικά και τις αξίες, προτρέπει ο Τ. Μητσόπουλος

14:22 14/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πνεύμα της θυσίας των ηρώων του ’74 απαιτεί μια αμετάκλητη δέσμευση ότι θα ξαναβρούμε τον χαμένο μίτο της Αριάδνης που μας ενώνει με τον άφθορο κόσμο των ιδανικών και των αξιών του Γένους μας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε επιμνημόσυνη ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Αγίου Ιωάννη Πιστιλιάς, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «τα γεγονότα που μνημονεύουμε σήμερα συμπυκνώνουν τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του λαού

μας». Όμως, πρόσθεσε, «παρά τις αμέτρητες θυσίες και τους αγώνες ο κυπριακός ελληνισμός δοκιμάζεται για άλλη μια φορά».

«Η αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προκλήσεων, όπως η αδυσώπητη οικονομική κρίση που βιώνουμε, υπαγορεύει την ιστορική αφύπνιση ως αναγκαίο βήμα εθνικής ανάτασης και ως στοιχειώδη πράξη αυτογνωσίας και αυτοκριτικής για όσα οφείλαμε να πράξουμε και, δυστυχώς, δεν πράξαμε», σημείωσε.

Για το γεγονός, πρόσθεσε, «ότι φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Μέσα από ασυγχώρητα λάθη, εγκληματικούς εγωισμούς και τραγικές παραλείψεις διχάσαμε το λαό μας και διχοτομήσαμε την πατρίδα μας». Κι ενώ, είπε, «οφείλαμε αυτοκριτικά να δούμε πού ακριβώς σφάλαμε, πού κάναμε λάθος, αναζητούμε αλόγιστα και επιπόλαια να βρούμε τους δεύτερους και τους τρίτους για να επιρρίψουμε βολικά σε αυτούς τις δικές μας απαράγραπτες ευθύνες».

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «το πνεύμα της θυσίας των ηρώων που σήμερα ευλαβικά τιμούμε, πρέπει να γιγαντώνει την αποφασιστικότητα και να χαλυβδώνει την πίστη μας να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την ιστορία και την αξιοπρέπειά μας».

Η εθνική τραγωδία που εξακολουθεί να βιώνει ο τόπος μας, 39 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, είπε, «έστω κι αν εμείς νωχελικά βυθιζόμαστε σε μια κίβδηλη προσπάθεια για υλική ευδαιμονία, απαιτεί ενότητα, αποφασιστικότητα, συλλογική δράση και σκληρή δουλειά».

«Πάνω από όλα, όμως, απαιτεί μια αμετάκλητη και τελεσίδικη δέσμευση ότι θα ξαναβρούμε τον χαμένο μίτο της Αριάδνης που μας ενώνει με τον άφθορο κόσμο των ιδανικών και των αξιών του Γένους μας», επεσήμανε.

Γιατί, εξήγησε, «τα αγαθά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης δεν χαρίζονται σε λαούς που έχουν ξεστρατίσει από τον δρόμο της τιμής και τους χρέους κι έχουν επιπόλαια παραδοθεί στο υλικό φρόνημα».

«Για να γίνουμε άξιοι της φυσικής και εθνικής μας ελευθερίας θα πρέπει να γίνουμε πρώτα πνευματικά ελεύθεροι και να αποτινάξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία της μικροπρέπειας και της μικροψυχίας που στενεύουν τους εθνικούς μας ορίζοντες και υποθηκεύουν το μέλλον και την προοπτική μας», τόνισε.

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στους ήρωες και τα περιστατικά που οδήγησαν στο θάνατό τους.
Ο Λοχίας Καταδρομών Αναστάσης Πίττας, έπεσε, στις 22 Ιουλίου, στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, από ριπή πολυβόλου, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον τραυματισμένο σύντροφό του.

Ο Ιούλιος του ’74 βρήκε τον Έφεδρο Δεκανέα Χριστόφορο Γιατρού στην πρώτη γραμμή του πυρός, στο «Πέντε Μίλι». Τραυματίας από ανταλλαγή πυρών, βρήκε καταφύγιο στο χωριό Ελιά, σε υποστατικό του σπιτιού της Χαρίτας Μάντολες. Εκεί, μετά από απάνθρωπα βασανιστήρια άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Ιουλίου 1974. Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο και η ταφή των λειψάνων του έγινε στις 2 Αυγούστου 2008.

Το 1974 βρήκε τον συνταξιούχο δάσκαλο και λογοτέχνη Κώστα Μοιράνθη να υπηρετεί στην Πολιτική Άμυνα. Δολοφονήθηκε από τους Τούρκους κατά την προέλασή τους προς την Κερύνεια, ενώ μετέφερε φαγητό στους στρατιώτες.

Απεύθυνε επίσης δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων, του Καταδρομέα Σάββα Μαλεκκίδη και του Έφεδρου Στρατιώτη Δήμου Δημοσθένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα