Να ρυθμιστεί το ιπποδρομιακό στοίχημα, ζητά η Επ. Νομικών

14:49 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ποσό πέραν των 72 εκατομμυρίων ευρώ παίχτηκε το 2011 σε νόμιμο ιπποδρομιακό στοίχημα στην Κύπρο, ενώ σε 86 εκατομμύρια υπολογίζεται το ποσό για το 2010.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ο φόρος στοιχήματος που εισπράχθηκε για το 2010 ανέρχεται στα σχεδόν δυόμιση εκατομμύρια.

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα την πρόταση νόμου για την τροποποίηση του περί φορολογίας ιπποδρομιακών στοιχημάτων και λαχείων νόμου με σκοπό να ενταχθεί στη νομοθεσία

αυτή και το στοίχημα που διεξάγεται εκτός Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω διαδικτύου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου, το στοίχημα αυτό θα φορολογείται 10 τοις εκατό επί των ακάθαρτων κερδών.

Αυτό, εξήγησε, θα γίνει με την υποχρέωση που θα επιβληθεί στις εταιρείες να καταθέτουν τους λογαριασμούς τους που αφορούν τον τζίρο, και τα κέρδη που επιστράφηκαν στους πελάτες, ώστε να υπολογίζεται το ποσό της φορολογίας.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι αναμένεται το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει νομοθεσία ώστε να ρυθμίζεται με παρόμοιο τρόπο το ιπποδρομιακό στοίχημα, όπως ισχύει και για το συλλογικό στοίχημα. Είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει τη Βουλή είναι να επιλεχθεί ο καλύτερος τρόπος ώστε το κράτος να εισπράττει φόρους, να μην διαφεύγει κανείς της δυνατότητας φορολόγησης και να ζημιώνει τελικά το κράτος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε σήμερα διαφάνηκε η αναγκαιότητα της ψήφισης το συντομότερο δυνατό της βασικής νομοθεσίας για το στοίχημα, ώστε να εκλείψουν τα κακώς έχοντα και τα κακώς κείμενα που υπάρχουν λόγω του παράνομου τζόγου.

Απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Οικονομικών για επίσπευση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το ιπποδρομιακό στοίχημα ώστε να μην υπάρχει αποσπασματική αντιμετώπιση.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι άξιο απορίας γιατί το νόμιμο στοίχημα στην Κύπρο παραμένει σχεδόν αφορολόγητο όταν την ίδια ώρα στον τόπο μας τα φάρμακα και τα βασικά είδη τροφίμων φορολογούνται με πολύ περισσότερα από τρία τοις εκατό.

Εκανε λόγο για σκάνδαλο στον τρόπο φορολόγησης, λέγοντας ότι «είναι στον τζόγο χιλιάδες συμπολίτες μας, στον τζόγο και η Κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα