Ν. Παπαδόπουλος: «Η Κυβέρνηση να φέρει πρόταση για κύρια κατοικία εντός 30 ημερών»

13:49 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από την Κυβέρνηση να καταθέσει εντός τριάντα ημερών νομοσχέδιο στη Βουλή για το ζήτημα της κύριας κατοικίας, το οποίο να αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά το θέμα.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για το ΔΗΚΟ

το ζήτημα της πρώτης κατοικίας παραμένει ανοικτό και σε εκκρεμότητα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

“Εχουμε δώσει κάποιο χρόνο αλλά δεν είναι απεριόριστος, ως ΔΗΚΟ ζητάμε από την Κυβέρνηση τις επόμενες τριάντα μέρες να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οικογενειακό σπίτι δεν μπορεί να παραμείνει στο έλεος των μαζικών εκποιήσεων, πρέπει να προστατευθεί αποτελεσματικά, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να προστατεύσουμε τα παλάτια και τις επαύλεις”, ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κατά την άποψη του ΔΗΚΟ αυτή η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των ερμηνειών και των παραδοχών των μην εξυπηρετούμενων δανείων, προσθέτοντας ότι “τα λάθη της Κεντρικής Τράπεζας των προηγούμενων χρόνων πρέπει να διορθωθούν, δεν γίνεται στην Κύπρο της ύφεσης και του υπερδανεισμού να έχουμε τις χειρότερες παραδοχές και τις χειρότερες και πιο αυστηρές ερμηνείες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κόσμο”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “δεν γίνεται όταν μια τράπεζα επιθυμεί να μειώσει το επιτόκιο ενός δανειζομένου, αυτό το δάνειο αυτόματα να θεωρείται μη εξυπηρετούμενο” και έκανε λόγο για απαράδεκτα πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξουν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι “πρέπει να πάμε πίσω στο βασικό πρόβλημα, τη λανθασμένη διαπραγμάτευση του μνημονίου, τις λανθασμένες παραδοχές και ερμηνείες των μην εξυπηρετούμενων δανείων”, προσθέτοντας ότι “ό,τι άλλο επιχειρήσουμε να κάνουμε θα αποτελέσει απλά αποσπασματική λύση που δεν θα αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος”.

Συνέχισε λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ εισηγείται τη θεσμοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, αλλά και την πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση των εξουσιών του διαμεσολαβητή χρηματο-οικονομικών διαφορών, δηλώνοντας ότι “η νομοθεσία πρέπει να έχει δόντια για να την εφαρμόσουν οι τράπεζες”.

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να καταθέσει τις δικές του εισηγήσεις και τροποποιήσεις στην πρόταση νόμου αν δεν κατατεθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ επιδιώκει τη συνεργασία με κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για να επιλυθεί το ζήτημα, να προστατευθεί η οικογενειακή οικία και να μην προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.

“Ομως ήδη επεξεργαζόμαστε δική μας πρόταση σε σχέση με τη θεσμοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας, ήδη επεξεργαζόμαστε και άλλες τροπολογίες και είμαστε έτοιμοι να τις καταθέσουμε σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των 30 ημερών”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα