Μόνη ρεαλιστική λύση η υπογραφή μνημονίου, λέει ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ

14:52 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η υπογραφή του μνημονίου δανειακής σύμβασης με την Τρόικα φαίνεται να αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης.

“Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Από τις εξελίξεις των

αμέσως επόμενων μηνών θα κριθούν πολλά. Η υπογραφή του μνημονίου φαίνεται να αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για να εξέλθουμε από την κρίση”, ανέφερε ο κ. Πηλείδης σε χαιρετισμό του στην απονομή του Βραβείου Εξαγωγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Πηλείδης ζήτησε ταυτόχρονα τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα αναπτυξιακού προσανατολισμού.

“Αν και δεν γνωρίζομε το χρονικό σημείο που θα σταματήσει την παγκόσμια κρίση, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά”, είπε ο κ. Πηλείδης και υπέδειξε πως η Κύπρος πρέπει να σε ετοιμότητα και εγρήγορση για την επόμενη μέρα της κρίσης.

“Οι οικονομίες που θα αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες μετά την κρίση, πρόσθεσε, “είναι αυτές που θα παραμείνουν σε πορεία ανάπτυξης”.

Ο κ. Πηλείδης είπε πως “η προοπτική αξιοποίησης του φυσικού αερίου δημιουργεί νέες δυνατότητες και προοπτικές για την οικονομία μας και για το αύριο της χώρας μας”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου Εξαγωγών Παναγιώτης Λοϊζίδης αναφέρθηκε στην αυξητική τάση των κυπριακών εξαγωγών, οι οποίες το 2011 αυξήθηκαν κατά 2,5% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου σε ετήσια βάση, τονίζοντας ότι αυτή η πορεία δείχνει ότι η οικονομία μας παρά την κρίση διαθέτει ακόμα αντιστάσεις και αντοχές.

“Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να μειώνουμε τις προσπάθειές μας”, είπε, προσθέτοντας πως “για να αξιοποιήσουμε όμως τα νέα δεδομένα θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και συγκροτημένα, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για την επόμενη μέρα της κρίσης”.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για την υπογραφή του μνημονίου να ολοκληρωθούν σύντομα “ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο”.

“Σε αυτό αναμένουμε να μας βοηθήσει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Πιστεύουμε ότι με τη συμβολή όλων μας μπορούμε να θέσουμε τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης”, κατέληξε.

Οι βραβεύσεις

Το Βραβείο Εξαγωγών Βιομηχανικών Προϊόντων για επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 50 άτομα απονεμήθηκε στη βιομηχανία “UTX LTD”, η οποία ασχολείται με την έρευνα, εξέλιξη και παραγωγή προϊόντων τηλεπικοινωνίας.

Το Βραβείο Εξαγωγών Βιομηχανικών Προϊόντων για επιχειρήσεις πέραν των 50 ατόμων απονεμήθηκε στη βιομηχανία “MEDOCHEMIE LTD”, η οποία ασχολείται με την παραγωγή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση.

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 50 άτομα απονεμήθηκε στη βιομηχανία “LEFKONITZIATIS DAIRY PRODUCTS LTD” η οποία ασχολείται με την παραγωγή χαλουμιού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε δύο εταιρείες απονεμήθηκε το Βραβείο Υπηρεσιών. Πρόκειται για την FXPRO Financial Services LTD, “για τις θεαματικές της στους τομείς χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών και στην εμπορία συναλλάγματος και χρυσού” και στην Hyperion Systems Engineering Public Ltd “για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στον τομέα των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών εφαρμογής και υποστήριξης εξελιγμένων συστημάτων μηχανικής για τη βιομηχανία διεργασιών”.

Τέλος, το Ειδικό βραβείο Υπηρεσιών απονεμήθηκε στην εταιρεία Baker Tilly Klitou & Partners Ltd, “για την ιδιαίτερη εξαγωγική της προσπάθεια και τις εξαιρετικές επιδόσεις της στον τομέα των λογιστικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα