Μέτρα για τους ωρομίσθιους από τη νέα κυβέρνηση αναμένει η ΣΕΚ

13:32 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αντίθεσή της για τη «θυματοποίηση εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού στο όνομα της οικονομικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης», εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ.

Με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία εποχικών ωρομισθίων μπροστά από το ΥΠΟΙΚ, η συντεχνία αναφέρει ότι έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών προς Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα για να αρθεί η αδικία σε βάρος των 992 ωρομισθίων εργατών που με βάση το Μνημόνιο

δεν θα επανεργοδοτηθούν το 2013, λέγοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης να μην περιλάβει στους προϋπολογισμούς του 2013 την απασχόληση των 992 “αποτελεί πράξη που πλήττει την κοινωνική συνοχή και αναδεικνύει έλλειψη κοινωνικής ευθύνης της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ απέναντι στην πιο αδύνατη ομάδα εργαζομένων του δημοσίου, τους εποχικούς εργάτες των €800 το μήνα”.

Η ανάγκη για απασχόληση σε εποχικές εργασίες που σχετίζονται με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου δεν μπορεί να αίρεται από τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, προστίθεται. Επισημαίνεται ότι η απόφαση για απόλυση και μη επανεργοδότηση των εποχικών εργατών του δημοσίου είναι παράνομη και επιπρόσθετα δεν θα επιφέρει κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος, αφού ποτέ δεν θα σταματήσει να υπάρχει ανάγκη για εποχική απασχόληση εργατών για την προστασία των δημόσιων πάρκων, δασών, και γενικά του φυσικού μας πλούτου.

“Η επιλογή του κράτους να αναθέσει τις εποχικές αυτές εργασίες σε υπεργολάβους μέσω της διαδικασίας δημοσιών προσφορών για να απασχοληθούν εργάτες με επισφαλείς όρους εργασίας που συνήθως είναι ανασφάλιστοι και μη Κύπριοι πολίτες, δεν θα εξοικονομήσει κρατικούς πόρους και θα δημιουργήσει περαιτέρω εργατική αντίδραση και κοινωνική αναστάτωση”.

Η ΣΕΚ προειδοποιεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει δυναμική αντίδραση των εργαζομένων για να διαφυλάξει τα συμφέροντα των χαμηλόμισθων εποχικών ωρομισθίων και να αποτραπούν εργασιακές απορυθμίσεις που θα υποβαθμίσουν την ήδη τραυματισμένη κοινωνική συνοχή. Γράφει πως λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η διακυβέρνηση της παρούσας κυβέρνησης, οποιεσδήποτε δυναμικές κινητοποιήσεις δεν μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η ΣΕΚ δηλώνει ότι θα αναμένει από την νέα κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της παρούσας κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τη Βουλή να παρθούν διορθωτικά μέτρα για προστασία των εποχικών ωρομισθίων και να αποκατασταθεί η σε βάρος τους κοινωνική αδικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα