Τραγικό, εάν δεν εφαρμοσθεί το ΓΕΣΥ μέχρι τέλος 2015, δηλώνει ο Μαλάς

14:23 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και συνάντηση με εργαζομένους πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, δηλώνοντας πως, εάν δεν εφαρμοσθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τότε στον τομέα της Υγείας θα προκύψουν “τραγικές καταστάσεις”.

“Για αυτό”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “είναι δέσμευσή μου να προχωρήσω, ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε ενστάσεων, με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, διότι, εάν δεν το υλοποιήσουμε στα χρονοδιαγράμματα

που έχουμε αποφασίσει και με τον τρόπο με τον οποίον έχουμε αποφασίσει, τότε δεν θα έχουμε ΓΕΣΥ”.

“Αυτό το νοσοκομείο είναι το μόνο σε όλη την Κύπρο, που παρέχει όλες τις ειδικότητες”, είπε ο κ. Μαλάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με εργαζομένους στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προσθέτοντας πως “είναι, πραγματικά, ένα στολίδι για τη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”.

“Όπως έχω πει και όταν ήμουν Υπουργός”, συνέχισε ο κ. Μαλάς, “τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Σχεδίου Υγείας και θέλω να προειδοποιήσω ότι, εάν δεν εφαρμόσουμε το Γενικό Σχέδιο Υγείας με το χρονοδιάγραμμα που βάλαμε με την απόφαση του Ιουνίου 2012, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015, τότε τα πράγματα στην Υγεία θα εξελιχθούν σε τραγικές καταστάσεις”.

“Θέλω”, πρόσθεσε, “να το υπογραμμίσω αυτό, διότι, ενδεχομένως, και οι οργανισμοί στον ιδιωτικό τομέα, νοσοκομεία, να μην μπορούν να αντέξουν αυτή την οικονομική κρίση και, εάν χάσουμε υποδομές στον τομέα της Υγείας, δεν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το Γενικό Σχέδιο Υγείας”.

“Από την άλλη, όμως”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε Γενικό Σχέδιο Υγείας στη βάση της κοστολόγησης που έγινε αρχικώς, δηλαδή του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μας είχε υπολογίσει η Μέρσερ”.

“Ο δικός μας υπολογισμός και στη βάση της κοστολόγησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων”, συνέχισε ο κ. Μαλάς, “ανεβάζει το κόστος όχι περισσότερο από 830 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση 370 εκατομμυρίων ευρώ και όσοι πειραματισθούν με νέες αναλογιστικές μελέτες -όπως λένε ότι θα κάνουν- αυτό που θα καταφέρουν είναι να μην εφαρμόσουν το ΓΕΣΥ και να αρχίσουμε αυτήν τη συζήτηση από την αρχή”.
Διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
—————————————————
Ερωτηθείς πώς τοποθετείται στο ζήτημα που προέκυψε με το διορισμό από την Κυβέρνηση Χριστόφια του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη, ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι ήδη έχει τοποθετηθεί.

“Είναι εξηγήσιμες”, όπως ανέφερε, “από μιαν άποψη, οι αντιδράσεις, από την άλλη, όμως, αυτός ο διορισμός έγινε μετά από αίτημα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και όχι μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης”.

“Δεν πρόκειται”, συνέχισε, “για πολιτικό διορισμό και ο κ. Σταυρινάκης δεν προέρχεται ούτε από το χώρο του ΑΚΕΛ ούτε από το χώρο του Κέντρου, άρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα σε ποιο πλαίσιο γίνονται οι όποιες αντιδράσεις”.

“Εάν γίνονται μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικότητας”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “αυτό να το δούμε και εάν γίνονται μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων και αυτό είναι ένα αντικείμενο, το οποίο πρέπει να το επεξηγήσουν εκείνοι”.

“Η Κεντρική Τράπεζα”, είπε ο κ. Μαλάς, “είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και στο παρελθόν βρέθηκε στο μικροσκόπιο, λόγω των αποφάσεων που πάρθηκαν και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία αυτού του θεσμού, έτσι ώστε να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές παρεμβάσεις”.

Keywords
Τυχαία Θέματα