Μήνυμα προς Τουρκία, από Κύπρια ΥΠΕΞ σε συνέντευξη της στο τουρκικό NTV

19:13 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λυπηρή χαρακτήρισε τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού πως η Κύπρος δεν υπάρχει στον χάρτη, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή σε συνέντευξή της στο τουρκικό κανάλι NTV.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV με τον τίτλο «Επικρίσεις της νοτίου Κύπρου για τον Ερντογάν» δημοσιεύεται η αποκλειστική συνέντευξη

της ΥΠΕΞ της Κύπρου κ Ερατούς Κοζάκου –Μαρκουλλή στον ανταποκριτή του NTV Σελίμ Σαγιαρί.

Ερωτηθείσα για τη δήλωση Ερντογάν, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι το μοναδικό που μπορεί να πει είναι ότι ήταν πολύ λυπηρή. «Ήταν πολύ λυπηρή αυτή η δήλωση από τους Τούρκους ηγέτες και ειδικότερα από τον Πρωθυπουργό. Αυτά τα άκουσα και παλαιότερα. Άκουσα και παλαιότερα ότι ‘η Κύπρος δεν υπάρχει πάνω στο χάρτη, ότι δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία και τα σχόλια ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά κράτη’. Αυτή είναι η στάση της Τουρκίας. Όμως πιστέψτε με ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν συμβάλλει στην λύση και στην ειρήνη», είπε η κ. Μαρκουλλή . εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξει αυτή η στάση της Τουρκίας, διότι η μη αναγνώριση ενός μέλους της ΕΕ επιφέρει ένα σωρό εμπόδια στο χρονοδιάγραμμα υποψηφιότητας.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και την προοπτική των διαπραγματεύσεων, η ΥΠΕΞ εξέφρασε αρχικά λύπη για το γεγονός ότι περάσαμε ένα χρόνο χωρίς διαπραγματεύσεις. «Πέρυσι γίναμε μάρτυρες στην διακοπή των διαπραγματεύσεων από τον Τ/κ ηγέτη με διάφορες προφάσεις. Η τελευταία πρόφαση ήταν το γεγονός ότι η Κύπρος είχε την Προεδρία της ΕΕ. Τώρα παρουσιάζονται οι εκλογές. Όμως όπως και να έχουν τα πράγματα, περάσαμε ένα χρόνο χωρίς διαπραγματεύσεις και χωρίς επαφές. Τα Ηνωμένα Έθνη εμμένουν στο χρονοδιάγραμμα», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να αναπτύξει πολύ καλά την οικονομία της χώρας. «Υπάρχουν εργασίες οι οποίες δείχνουν ότι η λύση θα επιφέρει πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες τόσο για τους Τ/κ, όσο και για τους Ε/κ . Βεβαίως», είπε μεταξύ άλλων, «το μοναδικό όφελος δεν θα είναι οικονομικό».

Ερωτηθείσα για τα θέματα ενέργειας και το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε μεταξύ άλλων πως για την εξασφάλιση της μεταφοράς μέσω της Τουρκίας θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί το Κυπριακό. «Όταν επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, τότε δημιουργώντας με την Τουρκία σχέσεις καλής γειτονίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε εμπόριο. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε εμείς. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ισχύουσα κατάσταση. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είναι μια χώρα που προσεγγίζει με τρόπο που αμφισβητεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θέλουμε μια τέτοια σχέση», ανέφερε.

Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Υπουργός είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άκρως ξεκάθαρη. Στην Έκθεση προόδου για την Τουρκία υπάρχει μια άκρως ξεκάθαρη διατύπωση. «Οκτώ Κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν μπλοκάρει ήδη ομόφωνα, διότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που υποσχέθηκε στην συμφωνία της Άγκυρας. Πολύ σημαντικά Κεφάλαια για τις διαπραγματεύσεις αυτές, έχουν παρεμποδιστεί, όχι μόνο από δικής μας πλευράς, αλλά από όλα τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΕ. Υπάρχουν έξι Κεφάλαια τα οποία παρεμποδίσαμε εμείς μονόπλευρα και 5 Κεφάλαια έχουν παρεμποδιστεί από τη Γαλλία. Αιτία όλων αυτών είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και επικυρώσει τη συμφωνία της Άγκυρας, τότε θα ανοίξουν όλα τα Κεφάλαια», είπε.

Σε ερώτηση ποια θα ήταν η αντίδρασή της αν ερχόταν κάποια πρόσκληση στην ίδια από τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, είπε ότι θα δεχόταν πάραυτα την πρόσκλησή του, προσθέτοντας πως πολύ θα ήθελε μια τέτοια ευκαιρία. Συμπλήρωσε πως από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού ακόμα και η Τουρκία θα κερδίσει πολλά. Τέλος, έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: «Ελάτε, να καταβάλλουμε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Να εξασφαλίσουμε τον τερματισμό αυτής της άσχημης κατάστασης, διότι 39 χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα