Η Κύπρος αποχαιρέτησε την Νίκη Μαραγκού

18:29 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν της πήρα λουλούδια

μα προσπαθώ ισάξια

τούτο το σπίτι να φροντίζω,

τούτο το σπίτι και τους ένοικους του

όπως με έμαθε αυτή σωστά και μετρημένα.

Με προσοχή αντιγράφω τις κινήσεις της

με προσοχή να μην τις φάει ο σκόρος.

Λόγια γραμμένα από την ίδια, σκέψεις που έγιναν λέξεις σε ένα κομμάτι χαρτί για την επέτειο θανάτου της μητέρας της…..

Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε το απόγευμα η Κύπρος την μεγάλη λογοτέχνιδα και ζωγράφο Νίκη Μαραγκού η

οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα την περασμένη Πέμπτη στη πόλη Φαγιούμ της Αιγύπτου σε ηλικία 64 ετών.

«Το κεντρικό σημείο στη ζωή μου υπήρξε πάντα η σχέση μου με τη γλώσσα, την αρχαία, τη βυζαντινή, τη νέα. Γι αυτό άνοιξα βιβλιοπωλείο στη Λευκωσία από το 1980 για να έχω όλα τα βιβλία που θέλω, γι αυτό ξαναπήγα πίσω στο πανεπιστήμιο ψάχνοντας για λέξεις για τα νέα παιγνίδια μου», είπε κάποτε η ίδια.

Η κηδεία της Νίκης Μαραγκού τελέστηκε το απόγευμα από τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία , παρουσία πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και του απλού κόσμου που τόσο αγάπησε.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, που δεν έτυχε να την γνωρίζουν ποτέ αλλά που αγάπησαν την ποίηση και τα έργα της, αλλά και άνθρωποι δικοί της που πέρασαν από το βιβλιοπωλείο της «Κοχλίας» στα 20 τόσα χρόνια που αυτό κατέστη λογοτεχνικό στέκι της πρωτεύουσας.

Διαβάστηκαν τα ποιήματά της «Δεν της πήρα λουλούδια» που έγραψε η Νίκη για την επέτειο του θανάτου της μητέρας της και «Οι τριανταφυλλιές» το οποίο επιλέγηκε για να αναρτηθεί στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων στη Βρετανία….

Παρέα με τον γεωμέτρη και τον κηροπλάστη

φύτεψα φέτος τριανταφυλλιές στoν κήπo

αντί να γράφω πoιήματα

την εκατόφυλλη απo τo σπίτι με τo πένθoς στoν Αγιo Θωμά,

την εξηντάφυλλη πoυ έφερε o Μίδας απo την Φρυγία,

την Μπαγκσιανή πoυ ήρθε απo την Κίνα,

μoσχεύματα απo τη μoναδική μoυσσιέττα πoυ επέζησε

μέσα την παλιά την πόλη,

αλλα πρoπαντώς την Rosa Gallica πoυ έφεραν oι σταυρoφόρoι,

πoυ αλλιώς την λέμε και δαμασκηνή,

με τo εξαίσιo αρωμά της.

Αποχαιρετώντας την Νίκη Μαραγκού είπαν γι’ αυτήν:

«Η Νίκη γεννούσε πάντα εικόνες, λέξεις και χρώματα, έφυγε αλλά είναι εδώ , άφησε πίσω της ιδέες και ταξίδια, έφυγε αλλά θα μείνει στις καρδιές όλων»….

Η ποιήτρια άφησε την τελευταία της πνοή στην Αίγυπτο που τόσο αγάπησε. Εκεί όπου εξέθεσε τα έργα της, μετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής, στην Αίγυπτο για την οποία έγραψε και τιμήθηκε.

Εγραφε η ίδια το 2008…

“Ταξίδεψα στη Μέση Ανατολή κυρίως, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και αυτά τα ταξίδια με έθρεψαν, μου έδωσαν εικόνες, ιστορίες. Στην Προύσα ένοιωσα δέος βλέποντας τα πρώτα τζαμιά των Οθωμανών, στο Κάιρο περπάτησα στα νεκροταφεία. Έμαθα να ακούω. Ότι έχεις μαζέψει και αποθηκεύσει ξαναβγαίνει στο χαρτί. Και μια ζωή μάζευα εικόνες, λέξεις, πετραδάκια από το χωράφι που διέσχιζα κάθε πρωί για να πάω στο σχολείο”.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με τον οποίο συνταξίδεψε στην Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε την Νίκη Μαραγκού ευγενή, αρχόντισσα, μοντέρνα και σύγχρονη.

«Η Νίκη κουβαλούσε μέσα της την Κύπρο , ευγενής, αρχόντισσα της καθ’ ημάς Ανατολής που ήξερε πολύ καλά τι εστί Κύπρος, έψαχνε να προσδιορίσει τον εαυτό της και την Κύπρο γιατί κουβαλούσε τη χώρα της όπου και να πήγαινε και αυτή τη Κύπρο την αναζητούσε στις γειτονικές χώρες, όπως έκανε στο τελευταίο της ταξίδι», είπε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Αναφέρθηκε στο έργο και την φυσιογνωμία της ποιήτριας λέγοντας ότι έτρεχε στα παρεκκλήσια για να βρει τον ήχο της ψυχής της και ήξερε να είναι σύγχρονη και μοντέρνα, Ελληνίδα και Κύπρια.

«Καταξιώθηκες να αγαπήσεις την ποίηση, την Ανατολή, την Κύπρο, την ελληνική μας γλώσσα όσο λίγοι σε αυτό το τόπο, αναζήτησες να μάθεις την γλώσσα των αρχαίων τραγικών ποιητών, τη γλώσσα του Ομήρου για να διαβάζεις τον Ομηρο από το πρωτότυπο, ήξερες πολύ καλά τι εστί πρωτότυπο και μετάφραση, εσύ που μας μόρφωσες στη Λευκωσία με το βιβλιοπωλείο σου τον Κοχλία, εσύ που αναζήτησες τον προσανατολισμό όταν άλλοι βαυκαλίζονταν για τον εκδικητισμό, Νίκη σε ευχαριστούμε όλοι μας», ήταν τα λόγια του Μητροπολίτη Μόρφου.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Νίκη Μαραγκού είχε προσανατολισμό στη ζωή της και υπήρξε και η ίδια προσανατολισμός στη ζωή της Κύπρου.

«Οταν θα περάσουν ακόμη λίγα χρόνια και ο αγαπητός σου εγγονός σου ο Γιώργος θα ψάχνει πώς ήταν οι πρωτινές γυναίκες της Κύπρου, σε αυτή τη μεταλλαγμένη εποχή που εισήλθαμε, θα έχει να του δείξει η θεία του και η μητέρα του το δικό σου έργο , τις γυναίκες της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ που ήξεραν να προσανατολίζονται», είπε…..

Ο Μόρφου Νεόφυτος αναφέρθηκε ακόμη στην μετάβασή τους μαζί στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι τέλεσαν σιωπηλά τη λειτουργία όταν παρά δίπλα ο Μουεζίνης έλεγε την δική του προσευχή …

«Εκφραστές της πονεμένης Ρωμιοσύνης και της καθ’ ημάς Ανατολής που ξέρει σιωπηλά να νικά, αρκεί να έχουμε πολιτισμό , παραγωγικό προσανατολισμό, γλώσσα Ελληνική και Εκκλησία που δίνει νόημα και στο θάνατο»….

Στην κηδεία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων και οργανώσεων κ.α.

Η ταφή της Νίκης Μαραγκού έγινε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η Νίκη Μαραγκού γεvvήθηκε στη Λεμεσό τo 1948. Σπoύδασε κoιvωvιoλoγία στo Βερoλίvo. Εργάστηκε στo Κρατικό Θέατρo της Κύπρoυ. Απo τo 1980-2007 διήυθυνε τo βιβλιoπωλείo και εκδοτικό οίκο ΚΟΧΛIΑΣ στη Λευκωσία.

Έxει εκδώσει βιβλία πoίησης και πεζoγραφίας και βιβλία για παιδιά. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Έχει πάρει κρατικά βραβεία για τη δουλειά της και πάμπολλες διακρίσεις.

Έχει κάvει 7 ατoμικές εκθέσεις ζωγραφικής. Εxει λάβει μέρoς με έργα της στις Μπιεvάλλε Χαρακτικής Λoυμπλιάvας τo 1993 και Καίρoυ τo 1996.

Keywords
Τυχαία Θέματα