Μιχ. Σαρρής: Η Κύπρος έχει υποχρέωση να ξοφλήσει τον ELA

17:11 25/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά ερωτήσεων για την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθηκαν στο Eurogroup αλλά και για την πώληση των παραρτημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, σήμερα.

Συγκεκριμένα κατά το δεύτερο

μέρος της σημερινής κατάθεσης του κ. Σαρρή, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Γεώργιος Πικής αναφέρθηκε σε επιστολή που είχε στείλει η Κεντρική Τράπεζα στις 11 Φεβρουαρίου 2013 στην οποία ανέφερε ότι τυχόν κούρεμα θα ήταν αντισυνταγματικό και θα παραβίαζε το 1ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία η ΕΕ έχει υιοθετήσει ως τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Σαρρής κατέθεσε ότι γνώριζε για την επιστολή, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια του Διοικητή όπως και η προσπάθεια όλων ήταν να πουν ότι το κούρεμα «δεν είναι καλή ιδέα».

Ερωτηθείς αν ως Υπουργός Οικονομικών διερεύνησε τη νομική υπόσταση της θέσης αυτής πριν να διαπραγματευτεί, ο τέως Υπουργός Οικονομικών είπε ότι εμείς επιχειρηματολογήσαμε γενικά ότι αυτές οι κινήσεις ήταν εναντίον των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των καταθετών.

Αυτό που λέχθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Σαρρή, ήταν ότι «τα συντάγματα γίνονται και αλλάζουν». Η τοποθέτηση της ΕΕ και της Τρόικας, πρόσθεσε, ήταν ότι οι επιμέρους διευθετήσεις χωρών δεν τους απασχολούν.

Ερωτηθείς αν ήγειρε το θέμα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, απάντησε καταφατικά. Όμως, όπως είπε, η ερμηνεία η δική τους ήταν άλλη, ότι δεν υπήρχε σύγκρουση αυτής της πρόνοιας και της υποχρέωσης καταθετών να συνεισφέρουν στο σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν η κυπριακή πλευρά ζήτησε όπως το θέμα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθοδήγηση. «Όχι, αυτό δεν τους το είπαμε», ανέφερε.

Σε απάντησή του σε άλλη ερώτηση της Επιτροπής για το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ήταν παράνομη και αντίθετη με οδηγία της ΕΕ για τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000, ο κ. Σαρρής είπε ότι «η παρανομία ήταν εισήγηση της ΕΕ». Βρισκόμασταν, πρόσθεσε, «σε μια δραματική κατάσταση». Συμπλήρωσε ότι οι Γερμανοί ήθελαν δραματικό κούρεμα των τραπεζών. Αυτοί θεωρούσαν ότι επειδή στην Κύπρο τα επιτόκια ήταν ψηλά θα μπορούσε να εκληφθεί σαν ένα είδους εκ των υστέρων φορολόγηση, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, λόγω αντιδράσεων που υπήρξαν ΔΝΤ και ΕΕ τηλεφώνησαν στην Κυβέρνηση ζητώντας να αυξηθεί το 9,9% στο 15,6% στους καταθέτες άνω των 100.000 και να μην επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι καταθέτες.

Ο κ. Σαρρής απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν είχε υπόψη του άκρως εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Φεβρουαρίου, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της 23ης Ιουλίου και που παρέθετε σενάρια για τη διάσωση της Κύπρου που προέβλεπαν κούρεμα καταθέσεων.

Στη συνέχεια αφού του δόθηκε χρόνος να μελετήσει το έγγραφο κλήθηκε να το σχολιάσει και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των διαφόρων σεναρίων που εμπεριέχει.

Ο κ. Σαρρής κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για το θέμα της απόφασης συγχώνευσης της Λαϊκής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου.

Ερωτηθείς αν λήφθηκαν οι απόψεις των τραπεζών στο θέμα της «σύμπτυξης» όπως είπε ο κ. Πικής των δύο τραπεζών, απάντησε αρνητικά. «Αυτή ήταν η λύση η οποία μας επιβλήθηκε», είπε, για να εξηγήσει ότι «στις συναντήσεις που είχαμε, η πρώτη επιλογή ήταν να κλείσουν και οι δύο τράπεζες και η δεύτερη επιλογή να διασωθεί η μία από τις δύο τράπεζες με τον τρόπο τον οποίο έγινε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ELA, ξεκαθάρισε ότι «εμείς ως Κύπρος είχαμε την υποχρέωση για την αποπληρωμή του ELA με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, την οποία ακόμη έχουμε».

Εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε μέρος του δανεισμού του ELA να επιβαρυνθεί η Ελλάδα αφού είχε χρησιμοποιηθεί για ενεργητικά των παραρτημάτων. Αυτό, είπε, ήταν κάτι το οποίο όταν το εισηγηθήκαμε έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης κατανόησης από το Σύστημα, από την Τρόικα.

Ο κ. Σαρρής ρωτήθηκε από τον κ. Πική και για το αν αναπτύχθηκαν επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική καταστροφή που υπέστηκε η Κύπρος του 1974, καθώς και το γεγονός ότι ακόμη είναι υπό κατοχή το 38% του εδάφους της.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε έντονες και ζωντανές παραστάσεις», είπε, για να προσθέσει ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα όσον αφορά τα οικονομικά της Κύπρου».

«Μετά λύπης μου σας λέω ότι δεν τους απασχολούν αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση επί του θέματος.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν ως στόχο και την κατάλυση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, ο κ. Σαρρής απάντησε: «Nαι. Οι Γερμανοί πίστευαν ότι είναι κάτι το αφύσικο που έχει σχέση με το ξέπλυμα», ενώ ρωτούσαν παράλληλα πώς μια μικρή χώρα σαν τη δική μας θα μπορούσε, χωρίς να παράγει τίποτε, να έχει τέτοια ευημερία.

Κληθείς να πει αν στην επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα του Λουξεμβούργου, απάντησε καταφατικά αναφέροντας ότι η απάντηση που έδιναν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ότι οι περισσότερες τράπεζες εκεί είναι ξένες και είναι σε θέση το κράτος του Λουξεμβούργου να βοηθήσει, δεν ζητά βοήθεια, έχει χρέος 20% και διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά του.

Κληθείς να πει αν η όλη συζήτηση κατευθυνόταν από τη Γερμανία, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι υποστηριζόταν και από χώρες που είναι στενοί σύμμαχοί της όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, αλλά και μικρότερες χώρες.

«Ουδείς άλλος είχε τουλάχιστον μια ελαφρά στήριξη προς την Κύπρο», είπε, «είχαμε εκείνους που έντονα υποστήριζαν τη Γερμανία και εκείνους που κάθονταν στο περιθώριο».

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν την πώληση των παραρτημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ήταν θέση της Κυβέρνησης η συμπερίληψη των εκπροσώπων των τραπεζών στη διαπραγματευτική ομάδα, προσθέτοντας ότι η τρόικα ήταν εναντίον.

Δεν δέχθηκε την εκπροσώπηση των κυπριακών τραπεζών στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου, είπε. Όταν, πρόσθεσε, μετά από μεγάλες πιέσεις είπαν, εντάξει, μπορούν να έρθουν στις Βρυξέλλες, πιστεύω ότι οι τράπεζες, ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου θεώρησε ότι ήταν πλέον αργά για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσο υπήρξαν απώλειες από τη συμφωνία, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι τα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών όταν έγιναν τα δάνεια ήταν €24 δις. και των τριών μαζί.

Συνέχισε λέγοντας ότι το Μάρτιο του 2013 στα βιβλία η αξία ήταν καταγραμμένη στα €19,2 δισ. Δηλαδή, εξήγησε, οι ίδιες οι Τράπεζες αναγνώρισαν ότι δάνεια που έγιναν παλιότερα αυτή τη στιγμή άξιζαν λιγότερα.

Ο πωλητής (η κυπριακή Κυβέρνηση) πήγε στις διαπραγματεύσεις με μια εκτίμηση αυτού το οποίο θα πουλούσε, είπε, κάνοντας αναφορά στο ακραίο σενάριο της Pimco που ήταν €16,2 δισ.

Όταν άρχισαν οι συζητήσεις η Κυβέρνηση της Ελλάδας είπε ότι ούτε ιδέα 16, αλλά αντιπρότεινε €10 ή €12 δισ., ανέφερε, προσθέτοντας ότι τελικά συμφωνήθηκε να ισχύσει η έκθεση Pimco.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πουλήθηκαν τα παραρτήματα φτηνά, ο κ. Σαρρής είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Όταν πουλάς κάτι, πρόσθεσε, το πουλάς με την προοπτική που έχει. Αν, συμπλήρωσε, τα επόμενα τρία χρόνια τα €16,1 αποδειχθεί ότι είναι €18 σημαίνει ότι πουλήσαμε φτηνά, αν αποδειχθεί €14 σημαίνει ότι το πουλήσαμε ακριβά.

Εξέφρασε ωστόσο τη θέση ότι κακώς έγινε η διαπραγμάτευση σε διάστημα τριών ημερών όταν θα έπρεπε να είχε γίνει σε διάστημα τριών μηνών και με τη συμβολή τραπεζικών επενδυτικών εμπειρογνωμόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα