Μέτρα προφύλαξης από κλοπές χαλκού και άλλων σιδερικών

13:32 20/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι κλοπές οικοδομικών υλικών, όπως καλωδίων και σωλήνων χαλκού και σιδήρου, καθώς επίσης μηχανημάτων από εργοτάξια και παρατηρούνται δυστυχώς αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα.
Η Αστυνομία επαγρυπνεί και λαμβάνει αυξημένα προληπτικά μέτρα, ενώ παράλληλα, ασχολείται επισταμένα με τις υποθέσεις αυτού του είδους.
Bασική πτυχή της πρόληψης, πέρα από τα αστυνομικά μέτρα, συνιστούν τα διάφορα προληπτικά μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι ίδιοι οι κάτοχοι ή οι υπεύθυνοι της οποιασδήποτε περιουσίας.

Καλούνται επομένως οι πιο πάνω όπως

λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, με βασικότερα τα ακόλουθα:

1. Όλοι οι εμπλεκόμενοι (αρχιτέκτονες, εργολάβοι, υπεργολάβοι κλπ) να συνεργάζονται και να συντονίζονται μεταξύ τους, ούτως ώστε να εφαρμόζεται η ορθή σειρά υλοποίησης των εργασιών, με στόχο να μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες κλοπής π.χ. οι εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, θέρμανσης, νερού και κλιματισμού να γίνονται μετά την τοποθέτηση των πορτοπαράθυρων του κτιρίου.
2. Να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην περίφραξη του εργοταξίου, η οποία θα πρέπει να είναι στερεάς κατασκευής, έτσι ώστε να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση κατά τις μη εργάσιμες ώρες.
3. Σε όλες τις εισόδους της περίφραξης να εγκαθίστανται κλειδαριές που παρέχουν ψηλό επίπεδο ασφάλειας.
4. Όλα τα εργαλεία να φυλάσσονται σε αποθήκη που να παρέχει ψηλό επίπεδο ασφάλειας και να αποφεύγεται η φύλαξη ακριβών εργαλείων στο χώρο του εργοταξίου.
5. Υλικά όπως, χαλκοσωλήνες, καλώδια κλπ να μην αφήνονται εκτεθειμένα στο χώρο του εργοταξίου. Στο χώρο να μεταφέρονται μόνο όσα υλικά θα χρησιμοποιηθούν κατά τη συγκεκριμένη μέρα.
6. Να κόβονται όσα κομμάτια οικοδομικού σιδήρου είναι απαραίτητα για μια μέρα και όχι περισσότερα.
7. Η εγκατάσταση των ηλιακών θερμοσίφωνων να γίνεται μετά την τοποθέτηση των πορτοπαράθυρων του κτιρίου και η πρόσβαση προς το χώρο εγκατάστασης τους, συστήνεται όπως, καλύπτεται με Σύστημα Συναγερμού Διάρρηξης και Σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης.
8. Οι υπεύθυνοι του εργοταξίου να αναπτύσσουν και να διατηρούν καλές σχέσεις με τους γείτονες και να τους ζητούν όπως, όταν αντιληφθούν οτιδήποτε το ύποπτο ή ασυνήθιστο να ενημερώνουν τον υπεύθυνο του έργου.
9. Συστήνεται όπως το εργοτάξιο ή αποθήκη ή το υποστατικό καλύπτεται με Σύστημα Συναγερμού και με Κλειστό Κύκλωμα Παρακολούθησης.
10. Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι υποστατικών καλούνται να λαμβάνουν όλα τα δέοντα μέτρα και να μην αφήνουν εκτεθειμένη ή ακάλυπτη περιουσία που μπορεί εύκολα να κλαπεί.

Αναμφίβολα, η εφαρμογή των πιο πάνω προληπτικών μέτρων μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες κλοπής από τα εργοτάξια και άλλους ανοικτούς χώρους. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Πρόληψης στα τηλέφωνα 22808944 και 22808643.
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κλοπής, η Αστυνομία καλεί τους προμηθευτές τέτοιων υλικών και το κοινό γενικότερα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επικοινωνούν με την Αστυνομία για οτιδήποτε ύποπτο

Keywords
Τυχαία Θέματα