Τυφλά ποντίκια είδαν το φώς τους!

Ένα ακόμη επιστημονικό επίτευγμα, που αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, αναμένεται να ανακουφίσει εκατομμύρια άτομα στον κόσμο που πάσχουν από οφθαλμολογικές εκφυλιστικές ασθένειες που προκαλούν απώλεια της όρασης.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου δημοσίευσαν μία την συγκεκριμένη μελέτη. Οι επιστήμονες πήραν περίπου 26.000 κύτταρα φωτο-υποδοχείς από νεαρά υγιή ποντίκια και τα τοποθέτησαν απευθείας στον αμφιβληστροειδή φακό κάθε ματιού των ενηλίκων ποντικιών, που έπασχαν από νυκταλωπία

και δεν μπορούσαν να δουν στο σκοτάδι και στο ημίφως.

Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες περίπου, 1 στα 6 μεταμοσχευμένα κύτταρα, δηλαδή 15%, είχαν αναπτύξει τις κατάλληλες νευρικές διασυνδέσεις, που του επέτρεπαν να μεταδίδει οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο και έτσι βελτιώθηκε αισθητά η όραση των ζώων. Οι ερευνητές υπέβαλαν σε τεστ τα ποντίκια αυτά και επιβεβαίωσαν ότι πλέον μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους μέσα σε αμυδρά φωτισμένους λαβυρίνθους του εργαστηρίου.

Μάλιστα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να επαναλάβουν το επίτευγμά τους με κύτταρα φωτο-υποδοχείς από εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, ώστε να προχωρήσουν τελικά στις πρώτες κλινικές δοκιμές με ανθρώπους μετά από μία 5ετία περίπου.

Αν και η πρώτη προσπάθεια ήταν επιτυχής με την μεταμόσχευση ραβδίων, δεν έχει ακόμα γίνει το ίδιο με τα κωνία, που είναι ζωτικά για την ανθρώπινη όραση την ημέρα. Η σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι οι άνθρωποι, σε σχέση με τα ποντίκια, εξαρτώνται περισσότερο από τα κωνία που «βλέπουν» τα χρώματα παρά από τα ραβδία που «βλέπουν» το ημίφως.

Keywords
Τυχαία Θέματα