Τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων συζήτησαν Βενιζέλος – Ματβιένκο

17:27 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Ματβιένκο, υποδέχτηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στόχος των επαφών είναι η αναβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, συμπληρώνοντας ότι για την ελληνική Κυβέρνηση έχει μεγάλη σημασία η στρατηγική σχέση Ελλάδας

– Ρωσίας και αναφέροντας ότι η συζήτηση με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα περιλάμβανε θέματα που άπτονται όλου του πλέγματος των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαιρέτισε επίσης την επίτευξη συμφωνίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο ανάμεσα στο Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ και στον Αμερικανό ομόλογό του κ. Κέρι στη Γενεύη σημειώνοντας ότι πρόκειται για βήμα προς την πολιτική λύση του δράματος της Συρίας.

Από την πλευρά της, η κ. Ματβιένκο αναφέρθηκε με νοσταλγία στα χρόνια που υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, οπότε είχε γνωρίσει και τον κ. Βενιζέλο, και είπε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς φίλους σε όλα τα κλιμάκια της ρωσικής πολιτικής σκηνής, ενώ χαρακτήρισε «φίλο της Ρωσίας» τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Σημείωσε ότι με αφορμή την επέτειο, τις ημέρες αυτές, της συμπλήρωσης 185 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας γίνεται φανερό το βάθος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών και οι πνευματικοί και μακραίωνοι δεσμοί τους. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο συνεργασίας και επαφών σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και ότι στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωσή τους σε «ένα άλλο ποιοτικό επίπεδο» καθώς, όπως είπε, «οι στρατηγικές, εταιρικές σχέσεις είναι ουσιώδης παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ευελπιστεί ότι η Ελλάδα, κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, θα συνεισφέρει και από τη θέση αυτή, στη διεύρυνση της συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ.

Η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα έχει σειρά άλλων επαφών κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει γνωστές οι προγραμματισμένες συναντήσεις της με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, και άλλους αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες ενώ θα παρευρεθεί και στο Γ’ Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ και θα γίνουν συναντήσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα