Μεγάλοι σε ηλικία οι εκπαιδευτικοί σε χώρες της ΕΕ

14:52 11/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πάνω από το 40% των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε πέντε χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Κάτω Χώρες, Σουηδία) είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι, επισημαίνει έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Κομισιόν.

Η έκθεση με τίτλο «Εκπαίδευση με μια ματιά 2012», αναφέρει επίσης ότι  στη Γερμανία και την Ιταλία, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο και υπερβαίνει το 50%.

Η ανισοκατανομή ανάμεσα στα φύλα είναι επίσης ένα πρόβλημα που εντοπίζει η  έκθεση η οποία επισημαίνει ότι οι γυναίκες που εντάσσονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ΕΕ είναι περίπου κατά ένα

τρίτο περισσότερες από τους άνδρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί προορισμό προτίμησης για σπουδαστές που φοιτούν εκτός της χώρας τους, με τις χώρες της ΕΕ να φιλοξενούν το 41% όλων των διεθνών σπουδαστών – ΕΕ και εκτός ΕΕ.

Οι διεθνείς σπουδαστές αντιπροσωπεύουν το 10% ή και περισσότερο των εγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιστοιχούν σε περισσότερο από 20% των εγγραφών σε προηγμένη έρευνα στην Αυστρία, τη Δανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και το ΗΒ. Σε όλη την ΕΕ, το 76% των αλλοδαπών σπουδαστών προέρχεται από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία για την εκπαίδευση από 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Σε αυτές περιλαμβάνονται 21 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), 4 άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Τουρκία), και 9 μη ευρωπαϊκές χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες). Επίσης, περιέχονται στοιχεία για τη Βραζιλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, και – σε κάποιες περιπτώσεις – την Αργεντινή, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική.

Τα 6 κράτη μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ και, ως εκ τούτου, δεν καλύπτονται από την έκθεση είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα