Με μαζική παρουσία τίμησε η παροικία του Λονδίνου τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο

15:47 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των μελών της πολυπληθούς ελληνοκυπριακής παροικίας του Λονδίνου επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μία φορά το βράδυ της Τετάρτης με τη μαζική παρουσία τους σε δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών του Γρηγορίου στο ρόλο του προκαθήμενου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και 53 ετών ως ιερωμένου.

Στο θερμό χαιρετισμό

του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πίτερ Δρουσιώτης εξήρε την «υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο καθήκον» του Αρχιεπισκόπου. Στάθηκε στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην οργάνωση και αναβάθμιση της αποστολής και του έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Επισήμανε ιδιαίτερα την επιμονή του να ιδρύονται ελληνικά σχολεία όπου ιδρύονταν εκκλησίες, ώστε να υπάρχει εντονότερη δραστηριοποίηση της τοπικής ελληνικής κοινότητας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Δρουσιώτης τόνισε πως όλοι οι παράγοντες της κυπριακής και ελληνικής παροικίας μαζί θα συνεχίσουν να υπενθυμίζουν στη Βρετανία τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της έναντι της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος στο δικό του χαιρετισμό εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στους παριστάμενους, επικαλούμενος τον Καβάφη και λέγοντας ότι το ταξίδι και οι γνώσεις που προσφέρει είναι η «Ιθάκη». Κάλεσε τα μέλη της παροικίας να έχουν την πατρίδα τους μέσα τους, να μην απομακρυνθούν από τις παραδόσεις και να μάθουν στους υπόλοιπους ότι η Κύπρος πρέπει να ελευθερωθεί.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος είπε ότι οι κληρικοί έχουν ως αντικείμενο της αγάπης τους το ποίμνιό τους, με τα μέλη του να χρειάζονται μεταξύ τους και με τον ίδιο διάλογο, φιλία, σχέση και όνειρα. «Η εκπλήρωση των ονείρων δεν γίνεται μονόπλευρα αλλά γίνεται από δύο, αυτό που ο Χριστός αποκαλεί ‘ο πλησίον’», είπε, προσθέτοντας ότι από τη φύση του είναι αισιόδοξος για τον άνθρωπο, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Θεός τον «εθέωσε».

Κάλεσε, τέλος, τα μέλη της παροικίας να μένουν πιστά στην παράδοση, να μην ξεχνούν τον εαυτό τους και να έχουν πίστη στον άνθρωπο παρά τα λυπηρά και τα σκιερά του.

«Πρέπει να βλέπεις τους ανθρώπους όπως είναι και όχι όπως θέλεις – όπως είναι, για να μπορείς να τους σέβεσαι, να τους αγαπάς, να τους βοηθάς και να τους ‘παιδεύεις’», είπε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ πολλών άλλων αξιωματούχων, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλέξανδρος Ζήνων και ο πρέσβης της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μπίκας.

Βιογραφικό

Ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Μαραθόβουνος και ήταν το ένατο παιδί πολυμελούς οικογένειας. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία τριών ετών, υποχρεούμενος στη συνέχεια μαζί με τα σχολικά του μαθήματα να βοηθά στις αγροτικές εργασίες μαθητεύοντας παράλληλα ως υποδηματοποιός.

Έχοντας ως όνειρο να σπουδάσει εγγράφηκε στην Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου (υπό τον όρο ότι ο τότε 20χρονος νεαρός θα ξύριζε γένια και μουστάκι) για να μεταγραφεί στη συνέχεια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στις 24 Ιουνίου 1953 χειροτονήθηκε διάκονος από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Συνέχισε τις θεολογικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Το 1959 διορίστηκε στον έναν από τους τρεις ελληνορθόδοξους ναούς της ομογένειας στη Βρετανία, τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων που είχε ιδρυθεί από Κυπρίους μετανάστες το 1948, αρχίζοντας τη μακρόχρονη προσφορά του στην παροικία της Βρετανίας. Μετά από την άκρως επιτυχή δραστηριότητά του, στις 16 Απριλίου 1988 ο έως τότε Επίσκοπος Τροπαίου Γρηγόριος εκλέχθηκε παμψηφεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Έκτοτε συνεχίζει ακούραστος το έργο του για το οποίο έχει αποκτήσει την αμέριστη αγάπη του ποιμνίου του. Ορισμένα από τα αποτελέσματα της δράσης του περιλαμβάνουν τη συνένωση και συνεργασία των εκπαιδευτικών φορέων της ομογένειας, την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Ορθόδοξου Σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2001 και τη δρομολόγηση του πρώτου Ελληνικού Ορθόδοξου Σχολείου μέσης εκπαίδευσης που θα αρχίσει να λειτουργεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Επίσης, πριν από μερικούς μήνες τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής, του πρώτου ελληνορθόδοξου ναού που χτίστηκε εκ θεμελίων στη Βρετανία μετά την Αγία Σοφία το 1877. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κρατικές αρχές σε Κύπρο και Ελλάδα, με τις οποίες υπάρχει μία αγαστή συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα