Μακρά σύσκεψη για Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

17:31 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μακρά σύσκεψη υπό τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσο Μητσόπουλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, όπου έγινε παρουσίαση, με τη βοήθεια διαφανειών, από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας των άμεσων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για μια Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με στόχο τη διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του αντίκτυπού τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, για την επίτευξη αειφόρου χρήσης των θαλάσσιων

πόρων, στη βάση μιας με σύστημα οικολογικής προσέγγισης.

Για τα ζητήματα αυτά, έχει συσταθεί Υπουργική Επιτροπή για τη διαμόρφωση και υλοποίηση της κυπριακής Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και αναμένεται συντόμως η σύγκλησή της, όπως δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος.

Η δομή της Υπουργικής Επιτροπής περιλαμβάνει ως συντονιστή το Υπουργείο Συγκοινωνιών, συμμετέχουν δε, επίσης, τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Εμπορίου.

Έχει, επίσης, συσταθεί Συντονιστική Ομάδα ΟΘΠ, με Συντονιστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και συμμετέχοντες τα Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εμπορίου, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και τα Τμήματα Αλιείας – Θαλασσίων Ερευνών, Περιβάλλοντος, Κτηματολογίου – Χωρομετρίας, Τελωνείων και Αρχαιοτήτων.

Ομάδα Εργασίας έχει συσταθεί και για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, αποτελούμενη από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, τα Τμήματα Αλιείας – Θαλάσσιων Ερευνών, Αρχαιοτήτων, Δημοσίων Έργων, Εμπορικής Ναυτιλίας, Κτηματολογίου – Χωρομετρίας, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας – Οικήσεων, την Υπηρεσία Ενέργειας και την Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη που κράτησε περισσότερο από μίαν ώρα, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως “το νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, το οποίο φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε, είναι προσανατολισμένο στη θάλασσα”.

“Στο πλαίσιο αυτό”, δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος, “μας έγινε σήμερα μία παρουσίαση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που είναι δύο τομείς ευθύνης του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων”.

“Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός”, όπως ανέφερε ο Υπουργός, “εντάσσεται πλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αναπτυξιακή πολιτική ενός κράτους και είναι αναγκαίο στοιχείο, προκειμένου να αναπτυχθούν οικονομικές και άλλες δραστηριότητες μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους”.

“Όπως ακριβώς συμβαίνει στο χερσαίο χώρο, όπου υπάρχουν ζώνες οικιστικές, γεωργικές, βιομηχανικές”, είπε ο κ. Μητσόπουλος, “έτσι και στο θαλάσσιο χώρο θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες ζώνες ευθύνης και δραστηριότητας, προκειμένου να γίνει καλύτερη και πιο ορθολογική αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου”.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών έκανε ειδική μνεία στη “σημασία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ιδιαιτέρως μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου”.

“Το αμέσως επόμενο βήμα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσόπουλος, “θα είναι η σύγκληση της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν έξι Υπουργοί κα της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, προκειμένου, ακριβώς, να αρχίσει η υλοποίηση των διαφόρων δράσεων και προκειμένου να γίνει κατανομή ζωνών ευθύνης και αρμοδιότητας μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου”.

Από τον Τομέα Ναυτιλιακής Πολιτικής, Πολυμερών Υποθέσεων, Προτύπων και Πληροφορικής, ενημερώθηκε τόσο ο Υπουργός Συγκοινωνιών, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Αλέκος Μιχαηλίδης, αλλά και άλλα στελέχη του Υπουργείου, ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτελεί ένα από τρία διατομεακά εργαλεία, που στηρίζουν την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βελτιώνουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων, για τη διαχείριση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΘΧΣ ορίζεται ως η δημόσια διαδικασία ανάλυσης του σχεδιασμού της χωροχρονικής κατανομής των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές, για την επίτευξη οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα