Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των δυνητικών περιοχών “Natura 2000” στα κατεχόμενα

17:07 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, υπό την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου η οποία θα συντονίσει και εντείνει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για προστασία των δυνητικών περιοχών «Natura 2000»στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι το 2006 με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε ένα μεγάλο κονδύλι κοινοτικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους, προκειμένου να

εναρμονιστούν και εκσυγχρονισθούν σε μια σειρά θέματα και μεγάλο κονδύλι από αυτό το ποσό πήγαινε σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι πάρα πολλές περιοχές στα κατεχόμενα που υπάγονται στις δυνητικές περιοχές «Natura 2000» έχουν κακοποιηθεί στο βωμό της ανάπτυξης, προσθέτοντας πως μια τέτοια βλαπτική παρέμβαση ήταν και το φεστιβάλ που θα γινόταν το καλοκαίρι σε περιοχή ή οποία θα ήταν ενταγμένη στην περιοχή “Natura 2000”.

Ο κ. Αδάμου συνέχισε λέγοντας ότι μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε η διοργάνωση θα μετακινηθεί σε άλλο χώρο, ωστόσο πέραν αυτού του επί μέρους ζητήματος υπάρχουν δεκάδες άλλα στα κατεχόμενα με πολλούς χώρους να κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Με βάση όλες τις άνωθεν διαπιστώσεις, συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η σύσταση συντονιστικής επιτροπής στην οποία θα υπάγονται κρατικές υπηρεσίες και μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς καθώς και η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Αδάμου εξήγησε ότι στα κοινοτικά κονδύλια των 5,7 εκ. ευρώ που δόθηκαν στους Τ/κ, ποσό 1,7 εκ ευρώ αφορούσε κονδύλι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι η κατασκευή του δρόμου από το Ριζοκάρπασο στον Απόστολο Ανδρέα αλλά και μόνο η διαπλάτυνση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου θα επιφέρει σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή στην κατεχόμενη Κύπρο είναι συνεχής και εκτείνεται σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησε να καταγραφούν οι τουρκικές αυθαιρεσίες από τη συντονιστική επιτροπή για να καταγγέλλονται και αναφέρθηκε σε σωρεία περιπτώσεων όπου γίνεται βάναυση καταστροφή του περιβάλλοντος με την δημιουργία και πεδίων βολής του κατοχικού σρατού.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες όχι μόνο δεν προστατεύονται αυτές οι περιοχές, με το ευρωπαϊκό κονδύλι που δόθηκε για τον σκοπό αυτό αλλά αντίθετα δέχονται βάναυση περιβαλλοντική παραβίαση.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε εάν η Κομισιόν δεν λάβει μέτρα δεν θα μιλούμε πλέον για κατεχόμενες περιοχές, αλλά για περιοχές που έχασαν τη φυσική τους ομορφιάς και αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχουν οι προσπάθειες ενημέρωσης Ευρωβουλευτών ώστε να τερματίσουμε την καταστροφή ενόσω είναι καιρός.

Η Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος διαπίστωσε την ανάγκη για περαιτέρω συντονισμό και αυξημένη δράση στην ΕΕ για αποφυγή αυτής της καταστροφής προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για την μετακίνηση σε άλλο χώρο του φεστιβάλ μουσικής που δεν ανήκει στο προστατευόμενο δίκτυο «Natura 2000».

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Παναγιώτου είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό και από την στιγμή που δίνονται κονδύλια για την προστασία του περιβάλλοντος αναμένουμε και επαρκή έλεγχο από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, που συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι στις σχετικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει επί του θέματος στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις για αυτό και θα επανέλθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα