Μάχιμους Αστυνομικούς και όχι στα γραφεία επιθυμεί ο Υπ. Δικαιοσύνης

17:45 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου δήλωσε την Δευτέρα ότι «η Αστυνομική Ακαδημία, έχει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανασχεδιασμό και διαμόρφωση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Αστυνομίας, καθώς και βελτίωση των υπηρεσιών παροχής ασφάλειας στον πολίτη».

Σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη στην Αστυνομική Ακαδημία ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ζήτησε από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας και τους συνεργάτες του «να προχωρήσουν άμεσα στον καταρτισμό ενός στρατηγικού σχεδίου

που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας τόσο σε επίπεδο όσο και σε ποιότητα».

Ζήτησε, επίσης, «τον σχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης καθώς και τον καταρτισμό των αναγκαίων προγραμμάτων που θα καταλήγουν στην εφαρμογή όλων αυτών που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης».

«Αναμένω ότι τις προσεχείς βδομάδες, αφού ετοιμάσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα και αφού το συζητήσουν με την ηγεσία της Αστυνομίας, θα το υποβάλουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία θα οδηγήσουν όλα τα μέλη της Αστυνομίας στο θρανίο, κατά σειράν», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Πρόσθεσε ότι «θα περάσουν, δηλαδή, από προγράμματα εκπαίδευσης μέσα από τα οποία θα αναδεικνύονται οι γνώσεις που θα πρέπει να έχουν αλλά και θα αξιοποιούνται οι εμπειρίες τους για να καταστούν πιο αποτελεσματικοί στην επιτέλεση του έργου τους ενώ την ίδια ώρα θα αναδεικνύονται και οι ικανότητες τους, αλλά και η δυνατότητα εφαρμογής των προσόντων τους ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα διάφορα προβλήματα που αναφύονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «δεδομένου του γεγονότος ότι δεν θα υπάρξουν νέες προσλήψεις, θα επιδιωχθεί όπως η εκπαίδευση των αστυνομικών γίνεται είτε στην Αστυνομική Ακαδημία είτε μέσω του διαδικτύου ή μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης, αξιοποιώντας δηλαδή την τεχνολογία και παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάποιους να παρακολουθούν διαλέξεις και να εκπαιδεύονται ενώ βρίσκονται στον χώρο ή επαρχία της εργασίας τους, χωρίς αυτό να περιορίζει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται τον χρόνο τους για σκοπούς εκπαίδευσης αλλά και την ίδια ώρα να εκτελούν και τα καθήκοντά τους».

Θα επιδιώξουμε, συνέχισε ο κ. Νικολάου, «μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης αλλά και άλλων προσφερόμενων μεθόδων μέσω του διαδικτύου να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να διευρύνουν και να καλλιεργήσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν αστυνομικό ο οποίος να είναι πλήρης σε σχέση με τα καθήκοντα του, για αυτό, αστυνομικοί οι οποίοι υπηρέτησαν, κυρίως, ή υπηρετούν ακόμα σε γραφεία, σε μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, θα περάσουν κατά προτεραιότητα από την εκπαίδευση για να ‘αναθερμάνουν’ τις γνώσεις τους όσον αφορά στα αστυνομικά τους καθήκοντα».

Γιατί, όπως είπε ο κ. Νικολάου, « θα αναμένουμε σύντομα, στο πλαίσιο της σύντμησης τμημάτων, να δούμε τέτοιους αστυνομικούς να μεταφέρονται σε θέση όπου θα ασκήσουν αστυνομικής φύσεως καθήκοντα».

Πρόσθεσε ότι «έχει ζητήσει να προετοιμαστούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα αφορούν, για παράδειγμα, στην κοινοτική αστυνόμευση, όπως για παράδειγμα τον τρόπο επικοινωνίας με τον πολίτη και την άσκηση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια των πεζών περιπολιών, ούτως ώστε η παρουσία των μελών μας κοντά στον πολίτη να μπορεί να αξιοποιηθεί».

Με αυτό τον τρόπο «θα περάσουμε το μήνυμα της συμφιλίωσης και της ασφάλειας αλλά και για να μπορέσουμε να έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή σχετικά με το έγκλημα», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα