Μ. Καρογιάν: Ο Πρόεδρος να ξεκινήσει εκστρατεία για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης

19:40 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να παραπονιέται και να κατηγορεί τους πάντες, εντός και εκτός Κύπρου, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, χωρίς επιπρόσθετους επαχθείς όρους όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή

των Αντιπροσώπων του κρατικού προϋπολογισμού 2013, προσθέτοντας ότι «το δίλημμα δυστυχώς είναι πολύ σκληρό: Είτε να αποδεχθούμε τους όρους της δανειακής σύμβασης και τα επαχθή και άδικα μέτρα είτε να αφήσουμε το κράτος μας και την οικονομία μας να χρεοκοπήσουν».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «είναι η πρώτη φορά, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, που η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με κινδύνους που απειλούν την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της, την ασφάλειά της, την υπόστασή της. Που απειλούν το μέλλον της”.

«Δεν είναι, όμως, η στιγμή της αναζήτησης και του καταλογισμού ευθυνών. Είναι, πρωτίστως, η στιγμή για μια εθνική συστράτευση. Για τη συνένωση των δυνάμεων εθνικής σωτηρίας. Για την εφαρμογή προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης. Για μια εθνική συνεννόηση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού, αρραγούς και αξιόπιστου εσωτερικού μετώπου για την υπέρβαση της κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «όσο ακριβές κι αν είναι ότι η κυπριακή οικονομία υφίσταται τις συνέπειες του κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, άλλο τόσο αληθές είναι ότι η έκθεση της κυπριακής οικονομίας στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι ο μόνος λόγος που σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας δικής μας χρεοκοπίας».

«Όσο ακριβές κι αν είναι», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν αναμφισβήτητες ευθύνες που βαρύνουν τις ηγεσίες του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και τις εποπτικές Αρχές τους, άλλο τόσο είναι αληθές ότι υπάρχουν οι πολιτικές ευθύνες που ανήκουν στην πολιτική ηγεσία, στην κυβέρνηση που επέμενε μέχρι πρόσφατα να θεωρεί την κυπριακή οικονομία πλήρως θωρακισμένη απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση».

Ανέφερε ότι «οι μέρες που περνούμε έχουν αναδείξει ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία. Βρεθήκαμε και βρισκόμαστε ακόμη προ του κινδύνου κατάρρευσης του τραπεζικού μας συστήματος».

Προειδοποίησε ότι «μέχρι την υπογραφή του μνημονίου και των όρων της δανειακής σύμβασης, δηλαδή μέχρι την οριστικοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας ο κίνδυνος αυτός θα συνεχίσει να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη», προσθέτοντας ότι «αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμη, τον κίνδυνο στάσης πληρωμών».

«Πρέπει να αποτρέψουμε την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, την κατάρρευση του κράτους μας, την κατάρρευση της ελπίδας. Πώς, όμως, θα το κατορθώσουμε; Με θυσίες, με αλλαγές, με οδύνες. Με σκληρά και δραστικά μέτρα. Δεν υπάρχει ανώδυνος τοκετός», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «ο διαχωρισμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος», αναφέροντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι να ταχθούμε υπέρ ή κατά του μνημονίου. Το ζητούμενο είναι να ταχθούμε υπέρ ή κατά του μέλλοντος. Υπέρ ή κατά του σχεδίου που θα το κάνει καλύτερο και θα το φέρει κοντύτερα. Υπέρ ή κατά των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που θα μας αποκολλήσουν από τις παθογένειες του παρελθόντος και που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξή μας».

«Σωστά λέγεται», συνέχισε, «ότι οι τράπεζες έχουν ευθύνη για την υπερβολική έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα. Όπως αλήθεια είναι και το γεγονός ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν ήταν μια λογιστική πράξη, αλλά μια πολιτική απόφαση για την οποία η δική μας πλευρά, και κατ΄ ακρίβεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει και ο ίδιος μεγάλη ευθύνη», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, ακόμη ότι «επειδή η κυβέρνηση επιμένει, προφανώς στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής της, να παραπέμπει μόνο στις ευθύνες των τραπεζών, θέλω να σημειώσω και τα ακόλουθα: Είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δανείου από την Τρόικα αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ισχυρισμός όμως ότι από το ποσό του δανείου μόνο τα €1.5 δις αφορούν τον δημόσιο τομέα είναι εντελώς λανθασμένος».

«Γιατί», όπως εξήγησε, «εκτός του ότι το μεγαλύτερο μέρος των €6 δις (€8.5 δις αν χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουμε και το ρώσικο δάνειο) προέρχεται από τα ελλείμματα της τελευταίας πενταετίας, υπάρχει και το άλλο €1.5 δις που είναι οι ανάγκες που θα έχουμε μετά από την εισαγωγή όλων αυτών των επαχθών μέτρων».

«Τώρα», ανέφερε, «βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών κινδύνων. Το δίλημμα δυστυχώς είναι πολύ σκληρό: Είτε να αποδεχθούμε τους όρους της δανειακής σύμβασης και τα επαχθή και άδικα μέτρα είτε να αφήσουμε το κράτος μας και την οικονομία μας να χρεοκοπήσουν».

«Τραγικά καταστροφική για την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυπριακή οικονομία και κατά συνέπεια τον κυπριακό λαό η χρεοκοπία. Μπροστά σ’ αυτό το σκληρό δίλημμα ενσυνείδητα επιλέξαμε να διασώσουμε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να διασώσουμε την οικονομία μας και τα ζωτικά και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας», πρόσθεσε.

«Το στοίχημα», είπε ο κ. Καρογιάν, «είναι να βγει η οικονομία από την ύφεση και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και προόδου», προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας ώστε να αποτραπεί η ενεργοποίηση άλλων προνοιών του μνημονίου όπως για παράδειγμα η λήψη πρόσθετων μέτρων όπως για παράδειγμα η εφαρμογή πρόσθετων περικοπών που να αντιστοιχούν στο 2% επί του ΑΕΠ ή η ενεργοποίηση της πρόνοιας για ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών».

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε», όπως είπε, « ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013 είναι ένας προϋπολογισμός ύφεσης. Κινείται, κατ’ ανάγκη, στον αστερισμό της Τρόικας και του μνημονίου. Έχουμε την άποψη ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα περιθώρια για αλλαγές και βελτιώσεις. Είμαστε σχεδόν παγιδευμένοι σ’ αυτά που προνοεί ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση».

«Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον», ανέφερε, «με τον προϋπολογισμό που θα εγκρίνουμε να αποτρέψουμε ένα δεύτερο μνημόνιο. Φυσικά, η αποτροπή ενός δεύτερου μνημονίου δεν εξαρτάται μόνο από τον προϋπολογισμό. Εξαρτάται από πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να καταστήσουμε την κυπριακή οικονομία αξιόπιστη και ανταγωνιστική», συμπλήρωσε.

«Βέβαια για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να επιλυθεί το άμεσο πρόβλημα, που είναι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, χωρίς επιπρόσθετους επαχθείς όρους», είπε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αντί να παραπονιέται και να κατηγορεί τους πάντες, εντός και εκτός Κύπρου, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία επίτευξης του στόχου αυτού όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται».

Είπε, επίσης, ότι «μια κοινή εθνική προσπάθεια απαιτείται για την προώθηση του μέγιστου θέματος της εθνικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής, την υπόθεση του φυσικού αερίου. Όχι αυτοσχεδιασμοί, όχι προχειρότητες. Με σύνεση και συλλογικότητα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που μας δίνει ο εντοπισμός φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «οι αυτοσχεδιασμοί, οι κινήσεις εντυπώσεων, η ατέρμονη φιλολογία και παραφιλολογία γύρω από το θέμα, οι διάφορες θεωρίες και συνταγές ειδικών και μη, αρμόδιων και αναρμόδιων δεν οδηγούν πουθενά».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «η οικονομική κρίση και οι δραματικές συνέπειες της βιώνονται ήδη από τον κυπριακό λαό έντονα, σκληρά με αποτέλεσμα τα θέματα της οικονομίας να κυριαρχούν στη σκέψη και την έγνοια του. Αλίμονο όμως», πρόσθεσε, «αν ξεχάσουμε έστω και προς στιγμή, αν αδιαφορήσουμε έστω και προς στιγμή για το μείζον θέμα μας, το μείζον πρόβλημα μας, το εθνικό μας θέμα. Πρέπει συνεχώς να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση».

Καταλήγοντας, είπε ότι «το ΔΗ.ΚΟ. θα τηρήσει την ίδια υπεύθυνη στάση που από τις ίδρυσης του τηρεί κατά την ψήφιση των προϋπολογισμών. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2013 και παράλληλα θα καταθέσουμε συγκεκριμένες τροποποιητικές προτάσεις στη βάση της δικής μας πολιτικής και της δικής μας φιλοσοφίας».

«Για να προλάβω οποιαδήποτε παρερμηνεία της ψήφου μας σημειώνω ότι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως έγκριση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα