Λουκαϊδης: Στρατηγικός στόχος η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

16:07 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Να διερωτηθούμε σε ποια αλλαγή στρατηγικής αναφέρονται όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης λέγοντας ότι για το κόμμα του ο στρατηγικός στόχος της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρος.

Κληθείς στο πλαίσιο δηλώσεων του να σχολιάσει σημερινές σχετικές αναφορές των Προέδρων της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Λουκαϊδης

είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να παραμείνει συνεπής στον ιστορικό συμβιβασμό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι στο ζήτημα της τακτικής που ακολουθείται είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στρατηγικός στόχος.

«Αλλά εάν από κάποιους τίθεται ζήτημα αλλαγής στρατηγικού στόχου δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας». Γιατί, εξήγησε, είτε το θέλουμε είτε όχι, η επιλογή είναι ανάμεσα στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και την οριστικοποίηση της διχοτόμησης και την συνέχιση της κατοχής. Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την επανένωση του τόπου και του λαού από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία έχουν προκρίνει όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Μακάριο και εντεύθεν και έχει καταγραφεί σε πολλές ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Είναι, συνέχισε, η λύση που προκρίνεται από τη διεθνή κοινότητα μέσα από ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και από αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. «Πιθανή στρεψοδικία της δικής μας πλευράς από αυτό τον στρατηγικό στόχο θα μας φέρει σε διάσταση και σε σύγκρουση με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας στην ΕΕ». Θα δώσει επίσης, είπε, την ευκαιρία στην Τουρκία να προτάξει με περισσότερη αποφασιστικότητα τη θέση της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης, αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ερωτηθείς εάν έπαψε το Κυπριακό να είναι θέμα εισβολής και κατοχής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ απάντησε «αυτό ούτε για αστείο δεν μπορεί να λέγεται».

Δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες δηλώσεις, είπε, προσθέτοντας ότι όλοι καταλαβαίνουν πως χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια στον διεθνή χώρο για να αναδεικνύονται οι ευθύνες της Τουρκίας για την συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή. «Αλλά διερωτώμαι από τη συζήτηση στην Ευρωβουλή πρόσφατα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έφυγε ξεκάθαρο αυτό το μήνυμα;». Από αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου που είναι από τις πιο ισχυρές το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, δεν δόθηκε το μήνυμα αυτό; διερωτήθηκε.

Οι όποιες δυσκολίες είτε εξαιτίας της προπαγάνδας της Τουρκίας, είτε εξαιτίας της στήριξης που έχει από συμμάχους της στο διεθνή χώρο, δεν μπορούν κατέληξε ο Γιώργος Λουκαϊδης να μας οδηγούν σε συμπεράσματα που είναι στην ουσία τους αυθαίρετα και δεν διευκολύνουν τις προσπάθειές μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα