Λιλλήκας: «Η κοινή δήλωση για το Κυπριακό να είναι χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες»

19:55 13/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις μας σε σχέση με το Κυπριακό θα πρέπει η κοινή δήλωση που επιδιώκεται από τους δύο συνομιλητές να είναι απλή και ξεκάθαρη και οι στόχοι να είναι με σαφήνεια διατυπωμένοι και όχι με εποικοδομητικές ασάφειες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας

Σε δηλώσεις μετά το πέρα της αντικατοχικής πορείας που διοργάνωσε ο Δήμος της κατεχόμενης Μόρφου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «αν το περιεχόμενο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

παρουσίασε ως την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι αυτό που θα επιδιώξει εμείς θα το υποστηρίξουμε» , προσθέτοντας, όμως, ότι «θα πρέπει οι κινήσεις και οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας «να συνάδουν με τις διακηρύξεις και το περιεχόμενο που έχει ο ίδιος περιγράψει».

Ανέφερε ότι «αυτές τις ώρες επιβάλλεται να διαμορφωθεί μια εθνική ενότητα η οποία μόνο μέσα από τη συλλογικότητα μπορεί να σφυρηλατηθεί και μόνο πάνω στη βάση της διεκδίκησης».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται ότι οι συνομιλίες δεν ξεκινούν γιατί οι δύο συνομιλητές αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα κείμενο κοινής δήλωσης», προσθέτοντας ότι με βάση τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος η δική μας πλευρά επιδιώκει μέσα από αυτή την κοινή δήλωση δύο αυτονόητα ζητήματα: Την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ότι θα υπάρχει μια κυριαρχία».

«Αν σε αυτά τα δύο στοιχειώδη και αυτονόητα η τουρκική πλευρά αρνείται να συναινέσει, διερωτώμαι ποιες είναι οι προοπτικές και ποια η σκοπιμότητα να διαμορφωθεί μια κοινή δήλωση με ασάφειες, με διατυπώσεις που η κάθε πλευρά θα τις ερμηνεύει κατά το δοκούν όπως το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν και στο τέλος οδηγεί σε νέες δικές μας υποχωρήσεις και αποδοχή της τουρκικής ερμηνείας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας αντικατοχικές εκδηλώσεις όπως είναι η πορεία της Μόρφου, στέλλουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες και δεν πρέπει να υπάρχουν με την έννοια της εκμετάλλευσης από μέρους της Τουρκίας της οικονομικής εξαθλίωσης και της κοινωνικής δυστυχίας που βιώνει ο τόπος μας».

Εξέφρασε διαφωνία με την άποψη ότι «το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει τους Κύπριους πολίτες γι΄αυτό και δεν αποτέλεσε αντικείμενο της προεκλογικής περιόδου».

«Το Κυπριακό, επειδή είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης, ζήτημα ελευθερίας και δικαιοσύνης απασχολεί τους Κύπριους πολίτες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν το Κυπριακό δεν αποτέλεσε αντικείμενο της προεκλογικής περιόδου αυτό οφειλόταν καθαρά σε μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες και είναι λάθος να στέλλεται ένα τέτοιο μήνυμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα