Βγαίνει από το μνημόνιο η Ιρλανδία

18:53 13/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ιρλανδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της μέχρι το Δεκέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντνα Κένι. Σε συνέδριο του κεντροδεξιού κόμματός του Fine Gael, είπε ότι «παρά τις εύθραυστες στιγμές» που έπονται, «η οικονομική έκτακτη ανάγκη θα λήξει».

Η χώρα αναγκάστηκε να πάρει πακέτο διάσωσης 85 δις ευρώ το 2010, όταν κατέρρευσαν οι μεγαλύτερες τράπεζές της, κυρίως εξαιτίας της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι «επλήγησαν περισσότερο από τα χρόνια

της λιτότητας», κάνοντας «τεράστιες θυσίες» ήρθε η ώρα να δουν τις θυσίες τους να αποδίδουν.

Προειδοποίησε ότι ο εθνικός προϋπολογισμός που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη θα είναι «σκληρός», με άλλα 2,5 δις ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Αλλά τόνισε ότι θα αφήσει την Ιρλανδία με έλλειμμα 4,8 % το επόμενο έτος, πολύ λιγότερο από το απαιτούμενο 5,1 % του στόχου. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει μία νέα μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αν η Ιρλανδία βγει από το σύστημα μέχρι το Δεκέμβριο, θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις χώρες που διεσώθη από την ευρωζώνη και βγαίνει από τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Τον Ιούλιο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors αναβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από «σταθερή» σε «θετική», υποστηρίζοντας ότι τα χρέη της μειώνονταν γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Τον Απρίλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάμειψαν τις προσπάθειες της χώρας, δίνοντας στην Ιρλανδία περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα