Λιλλήκας: Η Τουρκία κερδίζει σε όλα τα επίπεδα

16:51 25/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, η Τουρκία κερδίζει σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας κινδυνεύει να καταστεί όμηρος της λύσης του Κυπριακού και της καλής θέλησης της Τουρκίας, και να μετατραπεί από κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διαφορά.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “από τις χθεσινές δηλώσεις

του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή κ. Οζερσάι, φαίνεται ότι από την πρώτη ημέρα που οι δύο διαπραγματευτές μπήκαν στην ουσία της διαπραγμάτευσης, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προκειμένου να γίνει σεβαστή και να καθοριστεί η διζωνικότητα της λύσης του Κυπριακού”.

“Αυτές οι παρεκκλίσεις, τις οποίες στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ναμί στην ΕΕ τις παρουσίασε ως μόνιμες παρεκκλίσεις, θα αφορούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ιδιαίτερα των Ελληνοκυπρίων ή σε όσους Ελληνοκύπριους επιτραπεί να ζήσουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “την ίδια ώρα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του, ξεκαθαρίζει πως για την Τουρκία η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού”.

“Είναι εμφανές ότι η Τουρκία ξεκίνησε να κεφαλαιοποιεί το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο δυστυχώς επιτρέπει στην Τουρκία, με τις ασάφειες που έχει, να δίνει την ερμηνεία που δίνει για το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με το σεβασμό της διζωνικότητας”, είπε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι “ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι συζητείται στην ΕΕ το άνοιγμα δύο νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας”.

“Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να μην γνωρίζει για αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς τηρεί σιωπή ιχθύος και παθητική στάση”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι “πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία κερδίζει σε όλα τα επίπεδα” και ότι “το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας κινδυνεύει να καταστεί όμηρο της λύσης του Κυπριακού και της καλής θέλησης της Τουρκίας, κινδυνεύει να μετατραπεί από κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διαφορά”.

“Κερδίζει με το άνοιγμα νέων προενταξιακών κεφαλαίων στην προώθηση της ένταξής της στην ΕΕ. Θα επιδιώξει να κερδίσει – είμαστε σίγουροι – και στο επίπεδο αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αξιοποιώντας την επικείμενη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την αδιάλλακτη στάση που την χαρακτήριζε μέχρι σήμερα και δίνει τις δικές της γνωστές ερμηνείες στα βασικά ζητήματα και πτυχές της λύσης του Κυπριακού, αξιοποιώντας τις ασάφειες του κοινού ανακοινωθέντος”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα