Λιλλήκας: Αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

13:34 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διάσκεψης για την Υγεία, ο κ. Λιλλήκας θίγοντας «τα σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια»,εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα οδηγηθούν σε κατάρρευση».

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε το Υπουργείο Υγείας «να προχωρήσει άμεσα σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις Επιστημονικές Εταιρείες για αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Είπε ότι αυτή η συνεννόηση μπορεί να γίνει «με βάση το σύγχρονο σύστημα

κοστολόγησης – αποζημίωσης, DRG, (Diagnosis-related group), το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και με έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών βάσει διεθνών προτύπων».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με αυτή τη ρύθμιση, «μεγάλος αριθμός ασθενών, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια που σήμερα βρίσκονται σε λίστες αναμονής, θα διοχετευθεί στον ιδιωτικό τομέα».

Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, «επιλύονται άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει, εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά οι πολίτες ενώ παράλληλα στηρίζεται ο ιδιωτικός τομέας και δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά ο κρατικός προϋπολογισμός νοουμένου ότι όσα περίπου στοιχίζει μια ιατρική πράξη στο κράτος, βάσει της κοστολόγησης, τόσα θα πληρώνεται και ο ιδιωτικός τομέας».

Ο κ. Λιλλήκας εισηγείται, επίσης, «την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στη βάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας για να επιλυθούν ουσιαστικά και ριζικά τα σοβαρότατα προβλήματα του καταρρέοντος συστήματος υγείας».

Ως κύριο λόγο της ραγδαίας αύξησης των ασθενών που αποτείνονται στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο κ. Λιλλήκας θεωρεί την οικονομική κρίση η οποία αναγκάζει τους ασθενείς «να καταφεύγουν μαζικά στα κρατικά νοσηλευτήρια τα οποία δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ταυτόχρονα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια υποαπασχολούνται με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να οδηγούνται στην αναστολή των εργασιών τους», γεγονός που προκαλεί ανησυχία, διότι όπως ο ίδιος εξήγησε, «χωρίς την ύπαρξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων το Γενικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Με λύπη, είπε ο κ. Λιλλήκας, παρατηρούμε ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας, «που είναι η οριστική λύση, συζητείται για χρόνια, έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για μελέτες, έχει στελεχωθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε».

«Η Κυβέρνηση, αφού άφησε να περάσουν τεσσεράμισι χρόνια αναξιοποίητα, προεκλογικά δηλώνει ότι θα το υλοποιήσει το ΓΕΣΥ», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για αύξηση του κόστους επίσκεψης στα Εξωτερικά Ιατρεία καθώς και για μικρές χρεώσεις για αιματολογικές αναλύσεις και φάρμακα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ο λόγος που οι πολίτες προσφεύγουν μαζικά στα κρατικά νοσηλευτήρι

Keywords
Τυχαία Θέματα