ΚΣΣΕ: Ζητείται επαναπροσανατολισμός προγραμμάτων λιτότητας

20:22 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού των προγραμμάτων μονόπλευρης λιτότητας προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των υψηλότερων και αδήλωτων εισοδημάτων, αναφέρεται έκθεση Γερμανού βουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Αντρέι Χιούνκο, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση, που αναμένεται να τύχει και της έγκρισης της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Οργανισμού τον Ιούνιο, υποστηρίζεται ότι οι συνεχιζόμενες περικοπές και οι πολιτικές λιτότητας δεν πρόκειται να συμβάλουν στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών

αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, στην υπονόμευση των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην περαιτέρω εξαθλίωση των πλέον ευάλωτων ομάδων του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Συνιστάται ένας βαθύς επαναπροσανατολισμός στα σημερινά προγράμματα λιτότητας που, όπως διευκρινίζεται, είχαν αποκλειστικό στόχο τη μείωση των δαπανών των συντάξεων, των υπηρεσιών υγείας και των κοινωνικών παροχών.

Τα δημόσια έσοδα μπορεί να αυξηθούν με τη φορολόγηση των υψηλότερων κατηγοριών εισοδημάτων και του αδήλωτου πλούτου, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ενίσχυση της είσπραξης φόρων, με την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και μέσω της καταπολέμησης της απάτης, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της υπόγειας οικονομίας.

Θα πρέπει να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το κράτος πρόνοιας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χιούνκο.

Με την έκθεση προτείνεται η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και η άρση της απαγόρευσης να μην χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί λόγω της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα