Η ΕΕ να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα

20:12 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα ευρωπαϊκή κράτη μέλη πρέπει να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα.

Ως πρώτο βήμα, αναφέρεται, είναι να αποκτηθεί μια σαφής εικόνα της διείσδυσης της Κίνας στις ευρωπαϊκές οικονομίες και να δημιουργηθεί ένα όργανο παρακολούθησης των επενδύσεων της Κίνας σε ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και στην αγορά κρατικών ομόλογων.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ,

η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζει το βαθμό διείσδυσης της Κίνας στις οικονομίες των κρατών μελών, μέσω επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες ή μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι ένα ευρωπαϊκό όργανο παρακολούθησης θα μπορούσε να προσφέρει μία συντονισμένη και εκ των προτέρων αξιολόγηση των ξένων στρατηγικών επενδύσεων.

Ζήτησαν ακόμη τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κρατών μελών προκειμένου να εντοπιστούν όλοι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων.

”Θέλουμε ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, στο πλαίσιο μιας νέας εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών”, δήλωσε η εισηγήτρια, Marielle de Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), πριν από την ψηφοφορία.

Οφείλουμε, σημείωσε, να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από προβλήματα, όπως οι εμπορικοί φραγμοί, η παραποίηση προϊόντων και το νομισματικό ντάμπινγκ.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε καταδεικνύεται το εμπορικό πλεόνασμα-μαμούθ της Κίνας (168,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στην Κίνα ή να επενδύσουν εκεί, ιδιαίτερα στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Κίνας που είναι μέλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κι όμως δρα αντίθετα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα καθώς και τις εξαγωγικές πιστώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα