Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας με Ιράν-Ιράκ λόγω Συρίας και Κούρδων

15:22 8/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Κρίση προκάλεσαν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν οι δηλώσεις του Ιρανού Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον ΥΠΕΞ της Τεχεράνης να πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στην Άγκυρα για το  θέμα των 48 Ιρανών ομήρων στην Συρία.

H Χουριέτ γράφει ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Ali Akbar Salehi, ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για την επίλυση της κρίσης με τους 48 Ιρανούς που έχουν απαχθεί στη Συρία, ενώ η Βατάν γράφει ότι η ομάδα της αντιπολίτευσης στη Συρία χαρακτηρίζει τους απαχθέντες ως μέλη του Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών που απεστάλησαν

στη Συρία για να συνδράμουν τις δυνάμεις του Άσαντ για την καταστολή των εξεγερθέντων.

Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο κ. Salehi δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διάσωση των Ιρανών ομήρων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στη Συρία. Σημειώνει ωστόσο ότι η επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα αμαυρώθηκε από τις δηλώσεις του Ιρανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Hassan Firouzabadi ότι η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είναι οι χώρες που ευθύνονται για την κρίση στη Συρία και ότι «η Τουρκία είναι η επόμενη».

Η Χουριέτ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Firouzabadi εξόργισαν την Άγκυρα και το τουρκικό ΥΠΕΞ σε σκληρή ανακοίνωση του καταγγέλλει «τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις απειλές κάποιων Ιρανών αξιωματούχων». Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Ιρανό ομόλογό του, καλώντας τους Ιρανούς αξιωματούχους να σταματήσουν τους αβάσιμους και ανεύθυνους ισχυρισμούς τους και να επιδείξουν σεβασμό στις σχέσεις με τις γειτονικές τους χώρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, η ιρακινή κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ειδικής Επιτροπής για να εκτιμήσει την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου στο Κιρκούκ. Το Ιράκ, προστίθεται, κλιμακώνει τις αντιδράσεις του για την απρογραμμάτιστη και χωρίς προειδοποίηση, επίσκεψη Νταβούτογλου στο Κιρκούκ.

Ο Ιρακινός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ali al-Dabbagh ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία έπειτα από την επίσκεψη Νταβούτογλου στο Κιρκούκ χωρίς προηγουμένη ενημέρωση της Βαγδάτης. «Η ιρακινή κυβέρνηση εξέτασε τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράκ και αποφάσισε να αναθεωρήσει τις σχέσεις αυτές με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον κ. Dabbagh η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Hussein al-Shahristani, ώστε «να διερευνήσει τις συνθήκες της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Κιρκούκ και να παρουσιάσει σχετικές εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Το ιρακινό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας ούτε κανενός άλλου να υποτιμάται η εθνική κυριαρχία και να παραβιάζονται κανόνες των Διεθνών Σχέσεων».

Η Μιλλιέτ γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν υπεραμυνόμενος της επίσκεψης Νταβούτογλ

Keywords
Τυχαία Θέματα