Στοιχεία για το εμφιαλωμένο νερό

Στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών με την μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ανά άτομο, βρίσκεται η χώρα μας, καθώς το 2005 προσέγγισε το ένα δισεκ. λίτρα, με ανοδική πορεία της τάξης του 10-12%.

Με το θέμα του εμφιαλωμένου νερού, ασχολήθηκε η εκπομπή «Εννιά με Δέκα» με τον Τάκη Καμπύλη, και έρευνα που έγινε από την Ελευθερία Κουμάντου.

Στην Ευρώπη καταναλώνεται το 46% του εµφιαλωµένου νερού, στην Β. Αµερική το 20%, στην Ασία το 3%, ενώ στην Αφρική λιγότερο από το 0,1%.

Το 59% του εµφιαλωµένου νερού που διακινείται παγκοσµίως, είναι καθαρισµένο κι επεξεργασµένο νερό.

Το υπόλοιπο 41% είναι φυσικό µεταλλικό νερό και προέρχεται από υπόγειες πηγές µε σταθερή σύσταση µεταλλικών στοιχείων ή νερό πηγών, που προέρχεται από νερά προστατευµένα από κινδύνους ρύπανσης ή µόλυνσης.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, µε κακή ποιότητα νερού, οι κάτοικοι πίνουν όλο το χρόνο εμφιαλωμένο νερό. Ενδεικτικά αναφέρονται η Αργολίδα, περιοχές της Βοιωτίας, της Ηλείας της Θεσσαλονίκης και της Κορινθίας.

ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ
Για να γίνει εμφιάλωση απαιτείται ειδική άδεια από τις Διευθύνσεις Υγείας των Νοµαρχιών για τα επιτραπέζια νερά, ενώ για τα µεταλλικά απαιτείται άδεια από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για τον έλεγχο των εµφιαλωµένων νερών υπεύθυνοι είναι:
Το Γενικό Χηµείο του Κράτους και ιδιωτικά, πιστοποιηµένα εργαστήρια σε σχέση µε τη λήψη δειγµάτων και την ανάλυσή τους ως προς την καταλληλότητα του νερού
Το Υπουργείο Υγείας σε σχέση µε την καταλληλότητα των πηγών, τη λειτουργία και την αδειοδότηση εµφιαλωτηρίων, τη λειτουργία αποθηκών από τις εταιρίες παραγωγής και διακίνησης εµφιαλωµένου νερού.
Οι Δήµοι για την παροχή άδειας χρήσης πηγών και δικτύων ύδρευσης, καθώς και για τη λειτουργία εµφιαλωτηρίων για την εµφιάλωση του επιτραπέζιου νερού.

Πόσο καθαρό είναι το νερό;
Πρακτικά, όσο μικρότερη είναι η συγκέ­ντρωση των νιτρικών τόσο λιγότερους ρύπους φέρει το νερό, ενώ η τιμή πάνω από την οποία η συγκέντρωση νιτρικών συνιστά απειλή για την υγεία είναι τα 50 mg/l.
Πάντως, τα περισσότερα νερά της αγοράς (φυσικά μεταλλικά και επιτραπέζια) έχουν συγκέντρωση νιτρικών μικρότερη από 5 mg/l.

Τι πρέπει να προσέχουμε
Την ημερομηνία λήξης (που υποχρεωτικά αναγράφεται στις συσκευασίες).
Στο φυσικό μεταλλικό νερό πρέπει η πηγή να είναι αναγνωρισμένη και εγκεκριμένη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, γεγονός που διασφαλίζει την αξιοπιστία και την ασφάλεια του προϊόντος.
Το μπουκάλι. Πρέπει να είναι καλά σφραγισμένο, να μην έχει αλλοιωμένο σχήμα και το νερό να είναι διαυγές, χωρίς αιωρούμενα σωματίδια.
Να αποφεύγετε την αγορά μπουκαλιών νερού που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο.
Να μην πίνετε νερό θολό που μυρίζει ή έχει άσχημη γεύση - θα πρέπει να το καταγγείλετε αμέσως σε επίσημη ένωση καταναλωτών τη συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος.
Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί τελικά να αποτελέσει ένα καλό υποκατάστατο του νερ
Keywords
Αναζητήσεις
τι χαρτια χρειαζονται για εμφιαλωση για νερο πηγης, αδεια εμφιαλωσης νερου
Τυχαία Θέματα