Κορνηλίου: Η Κυπριακή Προεδρία δεν έχει κρυφή ατζέντα

17:08 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ο οποίος διαθέτει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς κρυφή ατζέντα, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Ο κ. Κορνηλίου μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης European Policy Centre (EPC), στις Βρυξέλλες,

όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κρίση του κυρίαρχου χρέους καθώς και η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, όπως και οι αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις, συγκαταλέγονται στα πλέον σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η απάντηση μας, τόνισε, σε όλες αυτές τις προκλήσεις δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της και στα καθημερινά προβλήματά τους.

Ο κ. Κορνηλίου χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 της ΕΕ ως το πλέον σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει την Κυπριακή Προεδρία, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το ΠΔΠ, ανέφερε, δεν είναι απλώς ένας προϋπολογισμός αλλά ένα σημαντικό εργαλείο και ένας μηχανισμός, ο οποίος θα προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και θα διασφαλίσει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια θα διατεθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στις Μεταφορές, την Ενέργεια και τις Τηλεπικοινωνίες όπως και η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (The Connecting Europe Facility) βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της προεδρίας και είναι σημαντικά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και τη βελτίωση των τεχνικών υποδομών της.

Επίσης, είπε ότι η επανέναρξη της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφού το 40% του πληθυσμού της Ενωσης κατοικεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου και παράγεται το 40% περίπου του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Μια Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική θα μπορούσε να κάνει πλήρη χρήση αυτού του τεράστιου δυναμικού της ΕΕ, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, σημειώνοντας ότι για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διάσκεψη τον Οκτώβριο 2012 στην Κύπρο.

Περαιτέρω ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στην οικονομική διακυβέρνηση και σε διάφορα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της αποκατάστασης εμπιστοσύνης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα διασφαλίσει μια αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών.

Σε σχέση με την Ενιαία Αγορά, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα πετυχημένη πολιτική, η οποία προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο στόχος μας τώρα, πρόσθεσε, είναι η Ενιαία Αγορά να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και φιλικό προς τις Μικρές και Μεσαίες Επ

Keywords
Τυχαία Θέματα