Τα θέματα του Ecofin στο επίκεντρο της Κυπριακής Προεδρίας

16:58 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια σειρά από σημαντικά θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) θα κληθεί να διαχειριστεί η Κύπρος, σε λιγότερο από ένα μήνα, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2012 συμπίπτει με μια δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο για την ίδια την Ένωση, κατά την οποία η Κύπρος θα κληθεί να αποδείξει

αφενός ότι είναι ένα υπεύθυνο και ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ και αφετέρου ότι είναι ένα κράτος μέλος που έχει τις δυνατότητες να συμβάλει ενεργά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Κύπρος θα κληθεί να συμβάλει στην επιτυχή διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός αυστηρότερου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Κυπριακή Προεδρία θα διαπραγματευθεί επίσης το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τις έξι νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.

Ζητήματα που αναμφίβολα θα καθορίσουν το αποτέλεσμα αυτού του δύσκολου και συνάμα φιλόδοξου εγχειρήματος, το οποίο η Κύπρος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας για πρώτη φορά στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και κατάρτιση των δημοσιογράφων που θα κληθούν να καλύψουν τα οικονομικά θέματα της Κυπριακής Προεδρίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας(EJC) και η Γενική Διεύθυνση οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τριήμερο σεμινάριο με τίτλο «Οι οικονομικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας».

Την ομάδα των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν το ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον και συνάμα χρήσιμο από κάθε άποψη σεμινάριο αποτελούσαν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με κοινοτικούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, φορείς χάραξης πολιτικής στην ΕΕ και εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν σε δεξαμενές σκέψεις (Think tanks) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Μια τέτοια συνάντηση έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, όπου οι δημοσιογράφοι έτυχαν ενημέρωσης από συμβούλους της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων για οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα.

Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο για την Ένωση, με τα ζητήματα του Ecofin που αφορούν την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο της Κυπριακής Προεδρίας.

Τονίστηκε ότι η πρόκληση για την Κυπριακή Προεδρία είναι να καταφέρει να καταρτίσει μια στοχ

Keywords
Τυχαία Θέματα