Κομισιόν: Αξιόπιστα τα ελληνικά στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα του 2009

15:54 23/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κομισιόν αρνείται οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελία Αθηνών κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για διόγκωση του ελλείμματος του 2009, ωστόσο εμμένει στη θέση της ότι τα στοιχεία ήταν αξιόπιστα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου Άλγκιρντας Σεμετά, αφού υπενθύμισε την πάγια θέση της Κομισιόν να μην σχολιάζει

ενέργειες και αποφάσεις της δικαιοσύνης στα κράτη μέλη, υπογράμμισε ότι η Eurostat έχει ήδη αποφανθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το 2009, που είχαν κοινοποιήσει οι ελληνικές αρχές είναι αξιόπιστα και σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες που ακολουθούνται από τα κράτη μέλη.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι από το Μάρτιο του 2010 η Eurostat υιοθέτει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία χωρίς επιφυλάξεις, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ποιότητα των στοιχείων κι αυτό, όπως είπε, ως προϊόν της στενής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη ανεξαρτησίας των εθνικών στατιστικών αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα και η αξιοπιστία των στοιχείων που κοινοποιούνται στη Eurostat.

Όπως είναι γνωστό η εισαγγελία άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, για αλλοίωση του ελλείμματος του 2009. Δίωξη ασκήθηκε σε δύο ακόμη στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα