ΚΟΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο

20:11 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βελτίωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούνιο, παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, μετά τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή που σημειώθηκε τον Απρίλιο, εξαιτίας των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του ΚΟΕ

αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 1,9 μονάδες σε σύγκριση με το Μάιο, γεγονός που οφείλεται στη βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΟΕ, αν και ο ΔΟΣ καταγράφει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξηση, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις πλείστες πτυχές παραμένουν ιδιαίτερα δυσμενείς και ως εκ τούτου, ο Δείκτης συνεχίζει να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προδιαγράφοντας επιδείνωση της ύφεσης.

Το Κέντρο αναφέρει ότι η καλυτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο προέρχεται από τις λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση/πωλήσεις των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και από τις λιγότερο αρνητικές προσδοκίες για τη ζήτηση/πωλήσεις τους επόμενους τρεις μήνες.

Αντίθετα, σύμφωνα το ΚΟΕ, το οικονομικό κλίμα στις κατασκευές και στους καταναλωτές παρουσίασε επιδείνωση, ενώ το κλίμα στη μεταποίηση παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Μαΐου.

Τέλος, το ΚΟΕ αναφέρει ότι κατά τους τελευταίους μήνες ο ΔΟΣ της Κύπρου καταγράφει τις χαμηλότερες τιμές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζοντας τη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα