Κινήσεις από το Βερολίνο για ζητήματα που εκκρεμούν, αναμένουν στις Βρυξέλλες

17:33 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η μεγάλη πλέον πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ενός μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, δημιουργεί προσδοκίες στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, αλλά και σε διπλωματικές αντιπροσωπείες χωρών της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας δεν θα αλλάξει, ωστόσο διάχυτη είναι η άποψη στις

Βρυξέλλες ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει τα απαραίτητα βήματα, ώστε να προχωρήσουν ή και να ξεμπλοκάρουν κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης (αντιμετώπιση της κρίσης στο νότο), όσο και σε επίπεδο ΕΕ (τραπεζική ενοποίηση, ανάπτυξη).

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις πολιτικές διεργασίες της επόμενης μέρας, ενώ το βέβαιο είναι πως επιθυμούν το σχηματισμό μιας όσο πιο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, που θα έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού.

Οι σοσιαλιστικές το είπαν άλλωστε ευθέως, κάνοντας έκκληση μέσω του προέδρου της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή Χάνες Σβόμποντα το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που προς το παρόν διστάζει, να λάβει υπόψη το μήνυμα των ψηφοφόρων και να δείξει υπευθυνότητα σε ένα Μεγάλο Συνασπισμό.

Ενδεικτική είναι η δήλωση ενός εκ των πλέον επιφανών Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών, του Ελμαρ Μπροκ, ο οποίος δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη έχει γίνει» κι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει πιο ανταγωνιστική. «Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμμερίζονται αυτές τις αρχές.

Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση δεδομένου ότι ναι μεν άρχισε να βγαίνει από την ύφεση, ωστόσο η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή και εάν δεν στηριχτεί μπορεί να επανέλθει το αδιέξοδο της τελευταίας διετίας. Η κ. Μέρκελ έβαλε στο «ψυγείο» προτάσεις της Κομισιόν, αλλά και χωρών μελών όπως της Γαλλίας για ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όμως τώρα με την αναμενόμενη παρουσία των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα κάνει δεύτερες σκέψεις αλλάζοντας στάση.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Πέερ Στάινμπρουκ δημιούργησε προσδοκίες στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεδομένου ότι οι θέσεις του για την ανάπτυξη και την κρίση στο νότο βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις των άλλων Ευρωπαίων. Μάλιστα, άσκησε εντονότατη κριτική στη σκληρή λιτότητα, που επιβλήθηκε στις μνημονιακές χώρες και μίλησε για χορήγηση κινήτρων με στόχο την ανάπτυξη.

Εκτός από την ανάπτυξη, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, όσο και για το χειρισμό της κρίσης στο νότο της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα