Κηδεύτηκε ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσία σύσωμης της τουρκικής ηγεσίας

16:41 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την οικογένειά του να θρηνεί και στην παρουσία της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και εκπροσώπων από διάφορες χώρες έγινε σήμερα στα κατεχόμενα η κηδεία και η ταφή του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Με γοερό κλάμα και αγκαλιάζοντας το φέρετρο αποχαιρέτισε τον Ραούφ Ντενκτάς, η σύζυγός του Αϊντίν, έξω από το Σελιμίγιε τζαμί, τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πριν από αυτή, ο Σερντάρ Ντενκτάς αγκάλιασε επίσης για αρκετή ώρα το φέρετρο

του πατέρα του. Οι δίδυμες κόρες Ντεγέρ και Εντέρ ήταν δίπλα στη μητέρα τους αποχαιρετώντας και αυτές τον πρώην Τ/κ ηγέτη. Παρόντα και τα 11 εγγόνια του εκλιπόντος.

Η ταφή της σορού του Ραούφ Ντενκτάς έγινε νωρίς το απόγευμα στο ”πάρκο δημοκρατίας”, απέναντι από το ”κρατικό” νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, κοντά στο μνημείο της ΤΜΤ. Στον ίδιο χώρο αργότερα θα στηθεί μαυσωλείο στη μνήμη του πρώην Τ/κ ηγέτη.

Οπως έγινε γνωστό, για την ταφή του χρησιμοποιήθηκε χώμα από την Τουρκία, τον τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και τον τάφο του γιου του Ραΐφ Ντενκτάς, όπου ο ίδιος είχε εκδηλώσει παλαιότερα επιθυμία να ταφεί.

Σύσσωμη η τουρκική ηγεσία με ειδικές πτήσεις μετέβη στα κατεχόμενα για να παραστεί στην κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απεβίωσε την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 88 ετών μετά από πολύμηνη μάχη και νοσηλεία σε νοσοκομεία στα κατεχόμενα και την Τουρκία, λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε τελευταίος στο λεγόμενο προεδρικό, όπου το φέρετρο του Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονταν σε δημόσιο προσκύνημα από χθες. Νωρίτερα είχαν φθάσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μεσίρ Αταλάι, ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, ο Υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής πολιτικής, Φατμά Σιαχίν, ο Αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Στην κηδεία, που έγινε ”δημοσία δαπάνη”, παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Μεβλούτ Τσαβούσλογου, ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο πρώην Πρόεδρος του ίδιου κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπασούμ Τουρκέρ, ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ και Πρόεδροι μικρότερων τουρκικών κομμάτων.

Επίσης, ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ και ο αρχηγός ξηράς, στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου. Αίσθηση έκανε και η παρουσία της χήρας του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας επί εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Ραχσιάν.

Στην κηδεία παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι από το Κόσοβο, το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τα Σκόπια, το Πακιστάν και τη Βουλγαρία.

Πλήθος κόσμου, πολλοί από αυτούς

Keywords
Τυχαία Θέματα