Ανησυχίες Βουλής για μεταχειρισμένα εξαρτήματα σε ελικόπτερα της Αστυνομίας

15:36 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχίες από το ότι δεν δίνονται απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα σε σχέση με το πρόβλημα των μεταχειρισμένων εξαρτημάτων των ελικοπτέρων της Αστυνομίας Agusta Westland, AW139, εκφράζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Η Επιτροπή συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του θέματος της πληρωμής του ποσού των 3.5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά μεταχειρισμένων ανταλλακτικών των δύο ελικοπτέρων Agusta Westland 139 και για ενδεχόμενη παράβαση της σύμβασης μεταξύ της Κυπριακής

Δημοκρατίας και του προμηθευτή, στην παρουσία το Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Λουκά Λουκά Λουκά, της Γενικής Ελέγκτριας και εκπροσώπων της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι καμία από τις υποδείξεις της Αστυνομίας και ειδικότερα όπως ζητηθεί από την ανάδοχο εταιρεία η υποβολή του ιστορικού μητρώου ή και αρχείου των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εντός επτά εργάσιμων ημερών και όπως διεξαχθεί επιθεώρηση των κυρίων εξαρτημάτων επί των ελικοπτέρων, δεν περιλήφθηκε στη συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου.

«Δώσαμε παράταση τριών μηνών, μέχρι το τέλος του Μάρτη στην ανάδοχο εταιρεία για να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους με τη συμμετοχή και δικών μας εμπειρογνωμόνων. Μέχρι το τέλος του Μάρτη ο Θεός να μας φυλάει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι παρά τη διαβεβαίωση η οποία δόθηκε ότι δεν αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας με βάση τις γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων, αυτό το οποίο αιωρείται είναι η εύλογη ανησυχία η οποία κυριαρχεί στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και σε όλους τους εμπλεκόμενους για το δεδομένο γεγονός πρώτον ότι σε αυτά τα ελικόπτερα έχουν τοποθετηθεί μεταχειρισμένα εξαρτήματα και από το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει ζητήσει από την ανάδοχη εταιρεία όπως δώσει το ιστορικό του εξαρτήματος, το οποίο δημιούργησε πρόβλημα από τον Ιούνιο του 2011.

«Εδώ και εφτά και πλέον μήνες δεν έχει δοθεί παρά τις κατ’ επανάληψη, επαναλαμβάνω, υποδείξεις της δικής μας πλευράς. Και το ερώτημα είναι για τα 180 εξαρτήματα πότε θα δοθεί το αρχείο και οι προδιαγραφές αυτών των εξαρτημάτων; Θα δοθεί πριν το τέλος του Μάρτη; Είναι αυτές οι ανησυχίες οι οποίες θα πολλαπλασιάζονται λόγω ακριβώς αυτών των καίριων ερωτημάτων για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα