Κέρι: Θα σας αποκλείσουμε οικονομικά – Πουσκόφ: Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία

20:42 2/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μετά τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ότι αν η Ρωσία προχωρήσει σε επέμβαση στην Ουκρανία θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως είναι πιθανός και ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας, ηχηρό μήνυμα του έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, ο Πουσκόφ δήλωσε πως η προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν

τη Ρωσία «είναι καταδικασμένες».

Τόνισε, μάλιστα, πως οι χώρες της Δύσης δε θα καταφέρουν να επιτύχουν διεθνή αποκλεισμό της χώρας, επισημαίνοντας πως ανάλογες ενέργειες δεν είναι παραγωγικές και τονίζοντας: «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία».

Επιπλέον άφησε να εννοηθεί πως πέραν των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ υπάρχουν και άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν εκφραστεί σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε Ουκρανία και Ρωσία.

«Δεν έχουν γίνει γνωστές δηλώσεις από μεγάλη μερίδα χωρών, εκ των οποίων και οι σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε η Ρωσία», συμπλήρωσε ο Πουσκόφ.

Νωρίτερα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, η οποία στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και την αποστολή «διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία, τόνισε πως αν η κρίση κλιμακωθεί, ο πολιτικός και οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας θα γίνει ακόμα πιο πιθανός.

Ωστόσο, ο Πουσκόφ επέμεινε πως η Δύση καλείται να ζυγίσει καλά τις αποφάσεις της γύρω από την κατάσταση, παρά να «συμπεριφέρεται σύμφωνα με το πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου».
Εξήγησε, μάλιστα, πως υπάρχουν δύο οδοί που μπορεί να επιλεγούν από τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία: η επιθετική λύση των χωρών που θα εθελοτυφλούν μπροστά στα σοβαρά προβλήματα και αντιθέτως θα αντιδρούν στο πλαίσιο των αντιρωσικών συναισθημάτων «για τα οποία οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι γνωστές» και η επιλογή της ισορροπημένης και ρεαλιστικής οδού.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε πως η Δύση δε μπορεί να μη λάβει υπόψη της ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ελάχιστο «αν όχι καθόλου έλεγχο της χώρας», με τις φιλοναζιστικές δυνάμεις να έχουν επέμβει, «ελέγχοντας τους δρόμους του Κιέβου, φορώντας ρούχα με διακριτικά των SS, απειλώντας τον μη ουκρανικό πληθυσμό και πιέζοντας τους Τσετσένους αυτονομιστές να καταβάλουν δυνάμεις ώστε να πολεμήσουν τη Ρωσία».

Διερωτήθηκε, μάλιστα, πώς ο δυτικός κόσμος αποδέχθηκε τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και δε μπορεί να αποδεχθεί το δικαίωμα των πολιτών της να εκφραστεί σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, τονίζοντας πως πολλοί πολιτικοί δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στα προβλήματα του σύγχρονου Ουκρανού πολίτη.

«Η Δύση πρέπει να σκεφτεί ποια Ουκρανία υποστηρίζει. Είναι εκείνη της κυβέρνησης του Κιέβου, που είναι ανίκανη να ελέγξει την κατάσταση χωρίς να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια; Πρέπει να αποφασίσουν αν η βία κατά του λαού της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι ο σωστός τρόπος για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση του Κιέβου», πρόσθεσε ο Πουσκόφ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, κάλεσε τη Δύση να απαντήσει γιατί αναγνωρίζει το δικαίωμα του λαού του Κοσόβου για εθνικό προσδιορισμό, αλλά αρνείται το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του ο πολίτης της Κριμαίας.

Επιπλέον, κάλεσε τους δυτικούς αξιωματούχους να αναλογιστούν το κόστος για την επαναφορά της σχεδόν κατεστραμμένης Ουκρανίας, ούτε πρέπει να ξεχάσουν το γεγονός ότι η χώρα έχει διατηρηθεί στη ζωή μέχρι σήμερα, χάρη στο φυσικό αέριο, το οποίο της παρέχει η Ρωσία σε μειωμένο κόστος, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Δύση είναι έτοιμη να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία της Ουκρανίας.

Ο Πουσκόφ, μάλιστα, έθεσε και καίρια ερωτήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα, όπου η Ουκρανία θα κληθεί να επουλώσει τις πληγές της, ζητώντας σημαντική οικονομική ενίσχυση. Διερωτήθηκε, λοιπόν: «Είναι η Δύση έτοιμη να εγγυηθεί δάνεια στην Ουκρανία και να ενισχύσει στην εξομάλυνση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, δεδομένης της έλλειψης σταθερότητας που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας των κινήσεων των αρχών του Κιέβου και την εμπλοκή των εθνικιστικών ομάδων που οδηγούν μοναχά στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης; Είναι η Δύση ικανή να αντεπεξέλθει με την οικονομική καταστροφή της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή άλλων χωρών, όπως η Ρωσία;».

Πηγή και φωτογραφία από protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα